Nieuwe ambassadeur hartstichting: Imca Marina

Imca Marina is ambassadeur geworden van de Hartstichting. De 75-jarige zangeres gaat als ‘hartenvrouw’ geld inzamelen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen.

Dat heeft de Hartstichting in een brief aan donateurs gemeld. Er is volgens de organisatie nog relatief te weinig onderzoek gedaan naar hartproblemen bij vrouwen. Hierdoor sterven elke dag gemiddeld 56 vrouwen aan de gevolgen van hart- en vaatziekten.

De zangeres werd in maart 2014 getroffen door een hartaanval. 'Al jaren had ik benauwdheid, vaak ’s nachts', vertelt Marina. 'Ik ben regelmatig bij artsen geweest vanwege die benauwdheid en pijn op mijn borst. Maar nooit werd het in verband gebracht met mijn hart. Ook niet als ik op de eerste hulp kwam. Het zal stress zijn of een vorm van burn-out, werd er gezegd.'

Wonder
De zangeres uit Midwolda, bekend van de hits Viva Espana , Vino en Harlekino, noemt het 'een klein wonder dat ik deze brief nog kan schrijven.' Ondertussen gaat het met de zangeres 'heel goed, gelukkig', laat ze in de brief weten.

De Hartstichting gaat binnenkort enkele belangrijke onderzoeken laten doen naar hartfalen bij vrouwen, en vooral de verschillen tussen mannen en vrouwen op dit gebied.