Nick & Simon delen schoenendozen uit in Kenia

Nick & Simon hebben 800 schoenendozen gevuld met schoolspullen en speelgoed uitgedeeld op een basisschool in Kenia. ''Een van de indrukwekkendste momenten in ons leven'', vinden de beide ambassadeurs van ontwikkelingsorganisatie voor onderwijs Edukans.

Dinsdag start Edukans voor de achttiende keer met het programma Schoenmaatjes. Bij deze actie vullen kinderen in Nederland een schoenendoos voor een leeftijdsgenootje in het buitenland. Meer dan 2,5 miljoen kinderen hebben inmiddels aan het project meegedaan.
Het Volendamse zangduo Nick & Simon kon in juni met eigen ogen zien wat het effect is van Edukans Schoenmaatjes in Kenia. 'Dit is echt een geluksmoment', zegt Simon tijdens de uitdeling van de schoenendozen.
De ambassadeurs lopen urenlang met kippenvel over het schoolplein in het Afrikaanse land. 'Kinderen weten niet hoe een zeeppompje werkt of een drukknoopje van een etui open moet. Dit is pure blijheid. Met het uitpakken van één simpele schoenendoos vol schoolspulletjes en cadeautjes kan zo'n kind weer jaren vooruit.'
Nick & Simon overhandigden de volle schoenendoos van Schoenmaatjes winnaar 2012 Job Elias (9) uit Vijfhuizen aan de 10-jarige Moseka, die een speelgoedautootje uit de doos meteen aan zijn zusje geeft. 'Het is zo mooi dat die jongen meteen gaat delen', reageert Nick. 'Wat een prachtig gebaar'. Job ontvangt dinsdag op basisschool de Tweemaster in Vijfhuizen een filmpje waarin de overhandiging van zijn doos aan Moseka te zien is.