Na omkoopschandaal nu bronzen medaille

Voor Carien Kleibeuker betekende de bronzen Olympische medaille die ze vanmiddag op de 5 kilometer in Sotsji won erg veel. Eindelijk kon ze zo de nare smaak van het omkoopschandaal, waar ze acht jaar geleden - tijdens de Olympische Spelen van Turijn - ongewild bij betrokken was wegspoelen. Ireen Wüst won zilver en de grote favoriet de Tsjechische Martina Sablikova eiste zoals verwacht het goud op.

In 2006 werd Carien Kleibeuker teleurstellend 10e op de 5 kilometer, maar daar sprak na afloop niemand over. Alle verhalen gingen toen over Gretha Smit die niet mocht starten, maar via slinkse wijze een haar startplek probeerde te kopen. Carien zag voor haar eigen race met eigen ogen hoe Smit een buitenlandse schaatsster een briefje – met daarop een flink geldbedrag – overhandigde en raakte hier heel erg van in de war.

De buitenlandse schaatsster zou dit bedrag krijgen wanneer zij zich terug zou trekken en zo plaats zou maken voor Smit. Carien schrok zo van deze sportieve fraude dat ze besloot alles op te biechten aan de Nederlandse topsportcoördinator Ab Krook, die haar vertelde dat ze haar mond moest houden en moest alsof er nooit wat gebeurd was. Hier worstelde Carien zo erg mee, dat ze haar schaatswedstrijd verprutste en met een enorm nare smaak de Olympische Spelen verliet. 

Vier jaar later, in Vancouver, deed Carien niet mee omdat ze toen net was bevallen van haar dochtertje, die haar vanmiddag hartstochtelijk in de armen viel. Samen vierden ze – acht jaar na dato –  de nare smaak van haar vorige Olympische Spelen weg. 

Ze hoefde alleen Ireen Wüst (zilver) en Martina Sablikova (goud) voor zich te dulden, waardoor ze op 35-jarige leeftijd (!) de bronzen medaille in de wacht sleepte.