Rechtbanktekening: Inhoudelijke Behandeling Rechtszaak Dood Peter R. De Vries

Moordverdachte Peter R. de Vries ‘in shock’ na strafeis levenslang

Kamil E., verdacht van de moord op Peter R. de Vries, zegt “in shock” te zijn dat er een levenslange gevangenisstraf tegen hem is geëist. “Ik heb geen bloed aan mijn handen.” Medeverdachte Delano G., die ook levenslang hoorde eisen, doorbrak aan het einde van de strafzaak voor even zijn zwijgen en wilde zijn medeleven tonen aan de nabestaanden. “Ik leef met u mee. Ik wens u oprecht alle sterkte toe”, zei hij woensdag in de rechtbank in Amsterdam.

De twee verdachten kregen aan het einde van de strafzaak, die twee dagen duurde, de kans om als laatste nog iets te zeggen. De 22-jarige G. hield het bij enkele zinnen. De Pool E. hield een langer verhaal en herhaalde nog eens dat hij niets met de moord te maken heeft. “Ik heb geen bloed aan mijn handen, ik ben geen moordenaar.”

Beide verdachten “hebben hun recht op vrijheid verspeeld”, motiveerde het Openbaar Ministerie vorige week de strafeisen. Volgens het OM is G. de schutter en heeft E. hem van en naar Amsterdam gereden en meerdere voorverkenningen uitgevoerd. G. heeft tot nu toe altijd gezwegen over de beschuldigingen. E. ontkent iedere betrokkenheid bij de moord.

Cryptotelefoon

De Vries werd op 6 juli vorig jaar neergeschoten in hartje Amsterdam. De misdaadverslaggever liep van de studio van RTL Boulevard, waar hij net een optreden achter de rug had, naar zijn auto in een parkeergarage in de Lange Leidsedwarsstraat toen hij van nabij werd neergeschoten. Hij werd in het hoofd getroffen en bezweek negen dagen later aan zijn verwondingen.

Nog geen uur na de aanslag reed de politie de twee verdachten klem bij een afrit op de A4. In de auto werd onder meer het moordwapen gevonden en een cryptotelefoon, waarmee de verdachten communiceerden met de vooralsnog onbekend gebleven opdrachtgever.

Vertrouwenspersoon

Een motief voor de moord is niet bekend, maar er wordt aangenomen dat het te maken heeft met de rol van De Vries als vertrouwenspersoon van de kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. “Daar heeft het alle schijn van”, zei de officier. In 2018 werd de broer van kroongetuige Nabil B. doodgeschoten, in 2019 zijn advocaat Derk Wiersum.

De rechtbank is van plan 14 juli uitspraak te doen.