Mogelijk uitstel strafzaak Badr Hari

De strafzaak tegen Badr Hari loopt mogelijk vertraging op. Oorzaak hiervan is een onderzoek van de rijksrecherche naar het lekken van het stafdossier tegen Hari en Ferhat Y., medeverdachte in de zaak rond de poging tot doodslag op zakenman Koen Everink tijdens dancefestijn Sensation in juli vorig jaar.

Officier van justitie Maaike Bienfait zei donderdag kort na aanvang van het proces dat het Openbaar Ministerie de uitkomst van het rijksrechercheonderzoek wil afwachten, voordat het een eis tegen Hari en Y. kan formuleren.

Het tv-programma Brandpunt Reporter bleek onlangs in het bezit van een kopie van het dossier. Hari's advocaat Bénédicte Ficq heeft aangifte gedaan wegens dit lekken. Als het dossier is gelekt door iemand van politie of justitie, komt dit neer op schending van het ambtsgeheim.

Spoed

Het Amsterdamse OM heeft de rijksrecherche gevraagd het onderzoek met de grootst mogelijke spoed af te wikkelen. De uitkomsten ervan hebben volgens aanklaagster Bienfait ''mogelijk gevolgen voor de strafzaak". Onduidelijk is nog welke dit zouden zijn.

Of iemand zijn of haar ambtsgeheim heeft geschonden, staat vooralsnog niet vast. De rijksrecherche heeft inmiddels een aantal personen gehoord en de beelden van de uitzending van Brandpunt Reporter geanalyseerd. Justitie ''betreurt" dat er gelekt is, aldus Bienfait.