Miljuschka-Witzenhausen

Miljuschka Witzenhausen: moeder wilde Willem Holleeder vermoorden

Astrid Holleeder wilde haar criminele broer Willem van het leven beroven, maar dat heeft haar dochter Miljuschka Witzenhausen uit haar hoofd weten te praten. Als Astrid toch zo ver zou gaan, zou Miljuschka het contact tussen hen verbreken, vertellen moeder en dochter openhartig in de maandag verschenen podcast van de Egyptische schrijver Mo Gawdat.

“Als je dat gaat doen, dan ben je hetzelfde als hij. Zo ken ik je niet, zo wil ik je niet herinneren. Je bent geen slecht mens. Het is de makkelijkste weg, maar je zou er je hele leven spijt van hebben”, zei Miljuschka destijds tegen haar moeder. “En daarnaast weet ik dat je iets beters kan doen. Al is dat moeilijker.”

‘Heel trots’

Astrid besloot in plaats daarvan tegen haar broer te getuigen, een daad die maakt dat ze haar leven niet meer zeker is. Sindsdien moet ze onderduiken. Miljuschka prijst haar dappere moeder omdat ze ervoor heeft gekozen haar broer op een andere manier aan te pakken, hoe moeilijk de consequenties dan ook zijn voor haar. “Ik ben er wel heel trots op hoe het uiteindelijk is gelopen.”

Willem werd in juni in hoger beroep wederom tot levenslang veroordeeld.