Mickey Rooney (93) overleden

De Amerikaanse acteur Mickey Rooney is zondag op 93-jarige leeftijd overleden. Rooney, die onder meer bekend is van de televisieserie The Adventures Of The Black Stallion, was al een tijdje ziek.

Rooney werd in 1920 in New York geboren als Joseph Yule en kroop al op 1-jarige leeftijd op het toneel, samen met zijn ouders die theateracteurs waren. Al snel werd hij gecast voor films, waarin hij als kind het witte doek deelde met acteurs als Clark Gable, Douglas Fairbanks Jr. en Jean Harlow. Ook speelde hij in meer dan tien films met zijn goede vriendin Judy Garland.

Kort voor zijn 18e verjaardag brak Rooney, die zijn artiestennaam op zijn 12e aannam, door met de film Boys Town, waarvoor hij in 1939 een speciale Academy Award voor minderjarige acteurs won. Na de Tweede Wereldoorlog, waarin hij voor de troepen optrad, speelde Rooney een serie minder succesvolle rollen en werd in 1962 bankroet verklaard. Hij maakte echter een comeback en verscheen in de decennia daarop in tal van televisieseries en toneelstukken.

In de jaren 90 werd Rooney op 70-jarige leeftijd wereldwijd bekend door zijn hoofdrol in de televisieserie The Adventures Of The Black Stallion, die drie jaar lang in 70 landen werd uitgezonden. De acteur bleef tot het laatste moment actief en zal later dit jaar nog te zien zijn in de nieuwe horrorfilm Dr. Jekyll And Mr. Hyde.

Ook in zijn privéleven zat Rooney niet stil. Hij is maar liefst acht keer getrouwd geweest en kreeg negen kinderen, negentien kleinkinderen en meerdere achterkleinkinderen. Zijn eerste echtgenote was Hollywoodster Ava Gardner. Vorig jaar brak hij met zijn achtste vrouw, Jan Chamberlin, met wie hij in 1978 trouwde.