Michael Jackson met lantaarns herdacht

Over de hele wereld herdenken fans woensdag Michael Jackson. Het is precies 5 jaar geleden dat de popster op 50-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een overdosis van een slaapmiddel. In de nieuwe Weekend staat deze week een verhaal over zijn drie kinderen, Prince Michael, Paris en Blanket, vijf jaar na de dood van hun vader.

In Nederland komen vandaag op verschillende plekken fans bij elkaar om de zanger en componist te herdenken, onder andere woensdagavond op het strand van Scheveningen. Voor de memorial The Lanterns of Love steken ze lantaarntjes aan voor de King op Pop. Een lantaarn kost 2 euro en de opbrengst van het evenement gaat naar KiKa.

"Michael Jackson was gek op kinderen en charities vandaar dus dat opbrengst van de lantaarns gaat naar KiKa", zo valt te lezen op de website van de Stichting Kinderen Kankervrij. De bijeenkomst wordt georganiseerd door Fans voor Fans van Michael Jackson en is in samenwerking met een fanclub uit Amerika. Zij steken op het strand van Santa Monica in Los Angeles ook lantaarns aan, en fans in Barcelona doen hetzelfde.

Ook krijgt Jackson een tijdelijke gedenkplaats in Amsterdam. Daarvoor wordt woensdag een groot herdenkingsbord onthuld op de Amsterdamse Zuidas, het 'Michael Jackson Memorial Billboard' . Het is volgens de initiatiefnemers een plek voor 'duizenden nationale en internationale fans van Michael Jackson'. Het 'billboard' blijft staan tot half augustus. Rond het standbeeld van Jackson in het Brabantse Best worden ook fans verwacht.

Op de radio wordt ook veel aandacht besteed aan de zanger. De dj's van Radio 2 halen met luisteraars en gasten in de studio herinneringen op en luisteraars kunnen hun favoriete nummers van Michael aanvragen. Aan het begin van de avond draait de publieke muziekzender de Top 5 meest aangevraagde hits van MJ. Radio 6-dj's blikken de hele dag terug op Jacksons spraakmakende leven, maar vooral op zijn muziek. Elk uur hoor je op Radio 6 Soul & Jazz twee tracks van de zanger. Radio 10 draait woensdag ook de hele dag muziek van Michael. Luisteraars maken kans op een reis naar Las Vegas om daar de Michael Jackson-show van Cirque du Soleil te zien.

Jackson is begraven op de begraafplaats ten noorden van Hollywood waar veel beroemdheden liggen, het Forest Lawn Memorial Park. In Hollywood zelf worden woensdagavond veel fans verwacht bij de bekende Walk of Fame waar namen van sterren in het trottoir zijn vereeuwigd.