Merle Haggard overleden

Countryzanger Merle Haggard is woensdag op zijn 79e verjaardag overleden. Hij schreef songs over karakteristieke countrythema's als drankzucht en liefdesverdriet, maar maakte vooral naam door het traditionele repertoire te verbreden en ook maatschappelijke problemen als armoede en eenzaamheid te bezingen.

Het leven was niet mild voor Haggard. Hij verloor al jong zijn vader en werd meermaals in een jeugdinrichting opgesloten, waaruit hij overigens even vaak weer ontsnapte. Haggard besloot de muziek in te gaan toen hij als gedetineerde in de gevangenis van San Quentin Johnny Cash hoorde zingen. Hij was achter de tralies terechtgekomen omdat hij stomdronken probeerde in te breken in een kroeg – die nog gewoon open was en vol klanten. Daaraan was al een eindeloze reeks kruimeldiefstallen en andere kleine vergrijpen voorafgegaan.

Die roerige jaren bleken een goudmijn voor een loopbaan in de muziek, die Haggard op haar beurt weer op het rechte pad hield. Met hits als Mama Tried, over een 21e verjaardag in de cel, verwerkte én verzilverde hij zijn vagebondverleden. Zijn stem, met een rauw randje, en 'authentieke' voordracht deden de rest.

 

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen