‘Menno was een groot vakman’

Erland Galjaard is 'zeer verdrietig' om de dood van Menno Buch. "Er gaat aan hem een groot vakman en bevlogen televisiemaker verloren", zegt de programmadirecteur van RTL Nederland in een eerste reactie.

Buch overleed vandaag op 62-jarige leeftijd. Hij leed aan kanker en worstelde al jaren met deze ziekte. "We hebben het wel enigszins zien aankomen, omdat we al langer wisten dat het niet goed ging en niet meer goed zou komen", laat Galjaard weten. "Desalniettemin heerst hier grote verslagenheid."

De laatste jaren maakte Buch voor RTL programma's over het wel en wee in de Nederlandse gevangenissen. "Menno heeft met de beste intenties geprobeerd een heel intrigerend beeld te schetsen van het justitiële systeem en volgens mij is dat gelukt. Hij deed het erg mooi, integer en vanuit zijn hart."

De topman kende Buch goed. "Hij was en blijft een dierbare vriend. Weliswaar is hij er nu niet meer, maar zijn gedachtegoed wat mij betreft nog wel." De twee hebben elkaar de afgelopen tijd nog vaak gezien, bijvoorbeeld om ideeën te bespreken. "Daardoor hebben we een heel hechte band ontwikkeld."

Buch heeft in deze gesprekken ook een aantal ideeën voor programma's aan Galjaard voorgelegd. "Ik ga ergens in de komende jaren met zijn vrouw, die een bekende tv-producente is, om de tafel zitten. Daar zal zeker iets uit voortkomen, al is het alleen maar als eerbetoon aan Menno en zijn leven."

Eerst zullen Menno's nabestaanden zijn overlijden moeten verwerken. Dat geldt ook voor Galjaard. "Ik zou nu zelf het liefste wegkruipen, maar dat is niet goed. En ik vind het wel fijn dat ik nog kan overdragen wat een geweldige man hij was. Een eigengereide, warme en bijzonder creatieve kerel."

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen