Premiere Van Dolfijnenshow Aqua Bella

Martin Gaus pent memoires voor kleinkinderen: ‘Best wel wat trauma’s overgehouden aan jeugd’ 

Sinds Martin Gaus (77) vier jaar terug een niertransplantatie onderging, voelt hij zich als herboren. Desondanks is hij toch begonnen met het schrijven van zijn memoires, niet alleen voor zichzelf, maar vooral voor zijn kleinkinderen. “Voor als ik straks dood ben. Dan weten ze wat opa heeft uitgespookt.” 

Hij is niet van plan zijn memoires uit te geven, het is puur voor ‘intern gebruik’, legt hij uit in De Telegraaf. Het is best een therapeutische bezigheid, concludeert hij. Als hij zijn leven onder de loep neemt, blijkt hij toch de nodige trauma’s te hebben opgelopen, vooral tijdens zijn jeugd. “Allereerst in de vierde klas van de basisschool waar ik werd geconfronteerd met een ’takkewijf’ van een juf”, vertelt de hondenexpert. “Zij had het echt op mij voorzien en negeerde me volkomen. Als ik dan plantjes in de vensterbank water wilde geven, werd ik afgesnauwd. Destijds was ik echt getraumatiseerd door die ’heks’, later heb ik het kunnen verwerken.” 

‘Waarom doe ik dit in godsnaam?’

Binnenkort komt zijn maar liefst twaalfde hondenboek uit. Dat boek schrijven kostte hem aanmerkelijk minder energie dan het pennen van zijn memoires. “Aangezien ik al enige tijd over mijn leven aan het schrijven ben, zoek ik telkens naar een excuus waarom ik dit in godsnaam doe. Diep in mijn hart wil ik alles voor mezelf nog een keer de revue laten passeren. Van mijn jeugd tot aan de successen op televisie met Dierenmanieren en de Natte Neuzen Show.” 

Maar dat zullen ‘wij’ waarschijnlijk nooit te lezen krijgen, want hij is dus niet van plan zijn levensverhaal daadwerkelijk uit te brengen. “Schei uit, straks lig ik tussen al die andere biografieën in de schappen”, zegt Martin droogjes. “Bovendien zie ik het vooralsnog als een intiem inkijkje in mijn eigen leven.” 

Beeld: Reni van Maren