×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Mark Rutte trots op Jaap van Zweden

26.09.2018 -

Mark Rutte heeft woensdagmiddag in zijn drukke vergaderschema bij de Verenigde Naties, waar hij onder meer een zitting bijwoonde van de Veiligheidsraad en later nog de Algemene Vergadering moet toespreken, tijd gemaakt voor een ontmoeting met de net bij de New York Philharmonic begonnen dirigent Jaap van Zweden.


Rutte woonde een stukje bij van de repetitie in David Geffen Hall in het Lincoln Center, waar Van Zweden zijn orkest voorbereidde op een uitvoering van Bruckers Achtste Symfonie donderdag. 'Bedankt dat u ondanks uw drukke programma hier bent gekomen', zei Van Zweden. 'Dit is leuk', was de veelzeggende reactie van de overenthousiaste muziekliefhebber Rutte, die in de Green Room van de concerthal vol bewondering keek naar de foto's van de groten van de klassieke muziek die er hebben gespeeld. Rutte zei 'heel trots' te zijn op Jaap van Zweden.

'De ontmoeting met Jaap bracht mij terug naar mijn jeugd. Ik was dertien toen hij in 1980 concertmeester werd van het Concertgebouworkest. Ik ben met hem opgegroeid', aldus Rutte even later bij de lancering van de nieuwe door Nederlanders ontwikkelde app Primephonic, die de Spotify van de klassieke muziek moet worden. 'Dit geeft zoveel mensen toegang tot klassieke muziek op een manier die ook de musici helpt.'

Bij de presentatie verklapte de directeur van Carnegie Hall dat Rutte er op bezoek is geweest. 'Ja', beaamde Rutte, 'en ik heb mijn debuut gemaakt op het podium van Carnegie Hall.' Daar mocht de premier op de piano spelen. 'Ik heb vroeger geprobeerd om pianist te worden, maar ik had niet genoeg talent. Dus heb ik gekozen voor mijn tweede interesse en dat was geschiedenis.'