Marijke Helwegen bont en blauw

Marijke Helwegen (65) zat onder de blauwe plekken na haar eerste training voor het nieuwe seizoen van SBS6-programma Sterren Springen. Daarin springen 16 bekende Nederlanders van de duikplank. Dapper sprong Marijke meteen van de allerhoogste duikplank van 10 meter.

‘’Ik was zo bang, dat ik van de plank aftrilde en voorover viel’’, lacht de societydame met gevoel voor zelfspot. Een week lang kon ze amper lopen. Bij de volgende training doet ze het rustiger aan, maar ze is de moed nog niet verloren. ''Ik heb een speciaal Disney-achtig pakje laten maken. Heel schattig.’’

Net als in 2012 doen er weer zeer verschillende kandidaten mee. Niet alleen topsporters als schaatser Koen Verweij (23) en turner Jeffrey Wammes (26) wagen de sprong, maar ook minder getrainde types als taoeëerkoning Dikke Dennis (48) en ex-presentator Peter Jan Rens (63) nemen een duik.

Iedere kandidaat heeft zijn eigen uitdaging. Olympisch kampioen Koen Verweij doet vooral mee voor de fun. Even niet bloedserieus trainen, maar gewoon lol, is het motto van de topschaatser. Grote hoogtes is hij niet bang voor. In zijn vrije tijd springt hij makkelijk van 20 meter hoge rotsen.

Dit in tegenstelling tot de meeste andere kandidaten. Peter Jan Rens durft amper van 2 meter hoogte te springen. ‘’De schoonspringcoach denkt dat ik maximaal 5 meter hoog kan. Maar misschien doe ik toch wel de 10’’, aldus 'Meneer Kaktus'. Zijn 5 maanden zwangere vriendin Virginia gaf hem op. ‘’Ik wist niet dat hij hoogtevrees had’’, grinnikt de aanstaande moeder.

Tatoeëerkoning Dikke Dennis heeft ook al hoogtevrees. Met zijn 140 kilo kan hij een flinke klap maken. De dikbuikige kandidaat, die onder de tattoos zit, heeft net in een afkickkliniek voor drugs gezeten. Hij probeert gezonder te leven na 30 jaar seks, drugs en rock and roll. ''Dit programma past daar mooi bij’’, motiveert hij zijn deelname.

Oh Oh Cherso Joey Spaan (Matsoe Matsoe) wil vooral een gekke sprong maken. ''Ik had al gehoopt dat ze me voor het programma zouden vragen’’, zegt de enthousiaste kandidaat (23). ''Vroeger maakte ik vaak bommetjes in het zwembad om stoer te doen voor de vrouwtjes. Nu wil ik een gekke salto doen ofzo, iets wat echt Joey-stijl is.’’

Dat schoonspringen niet eenvoudig is, blijkt ook wel uit het commentaar van oud-bokskampioene Lucia de Rijke (46). ‘’Ik heb nog nooit zulke harde klappen gehad’’, grapt de ex-topsporter.

Sterren Springen is vanaf zaterdag 5 april te zien om 20.00 uur.