×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Mabel kijkt terug op vreugde en verdriet

11.08.2018 -

Prinses Mabel is zaterdag vijftig geworden. Ze is het weekeinde vrijdag al feestend begonnen met het bijwonen van de bruiloft van Rolf Snoeren, de 'helft' van haar favoriete modeduo Viktor & Rolf. De bijzondere mijlpaal zelf wordt gevierd met haar dochters Luana en Zaria, en met 'mijn familie en zij die mij dierbaar zijn' zoals Mabel eerder liet weten.


Aan het verjaardagsweekeinde zit ook een schaduwkant. Zondag is het vijf jaar geleden dat echtgenoot prins Friso overleed aan de gevolgen van zijn ski-ongeluk in Lech. Mabel stipte dat zelf aan. 'Ik kijk terug op 50 jaren van enorme vreugde en intens verdriet, zware lessen en mooie successen, warme vriendschappen en ware liefde.'

De prinses heeft een druk jaar achter de rug, waarin ze haar wereldwijd actieve organisatie Girls Not Brides enorm zag groeien. De strijd tegen kindhuwelijken heeft inmiddels royaal de aandacht, maar daarmee is het probleem nog niet opgelost. 'Er moet een tandje bij', liet Mabel weten: de bevolkingsgroei op aarde is sneller dan de afname van het aantal kindhuwelijken. Voor haar inspanningen – ook in de strijd tegen aids – ontving Mabel van Oranje, zoals ze zich bij haar werkzaamheden noemt, een aantal prijzen en onderscheidingen.

Daarnaast had ze het geluk dat de aandelen van het internetbetaalbedrijf Adyen die jaren geleden waren gekocht bij de beursgang deze zomer tientallen miljoenen waard bleken. Volgens de beurscatalogus verzilverde Mabel meteen een fiks bedrag, en niet lang daarna meldde de website Bekende Buren dat ze een kapitaal huis had gekocht bij de Loosdrechtse plassen. Niet ver van haar moeder en schoonmoeder.

De verjaardag is echter geen aanleiding om op haar lauweren te rusten, zo stelde Mabel. 'Ik hoop sommige van mijn ervaringen en opgedane kennis door te kunnen geven aan volgende generaties. En ik heb nog enkele grote plannen om in de komende jaren te helpen de wereld structureel beter en eerlijker te maken.'