Linda geeft deel eigen vermogen weg

Linda de Mol trekt de portemonnee om met haar stichting kansarme kinderen te helpen. De Linda Foundation heeft al duizend gezinnen verrast met honderden euro's aan cadeaubonnen voor de kerst.

De Mol (49) stopt een 'aanzienlijk' deel van haar vermogen in de stichting en neemt zo haar 'maatschappelijke verantwoordelijkheid'. "Toen ik besefte hoe groot de verschillen waren geworden tussen de manieren waarop kinderen opgroeien in een piepklein land als Nederland, dat de crisis echte armoede heeft veroorzaakt, wist ik dat dit het goede doel was waarop ik heb gewacht", zegt de presentatrice in een landelijke ochtendkrant.

De aanleiding was een rapport van de kinderombudsman dat vorig jaar verscheen. "Daarin stond dat een op de negen kinderen in Nederland in armoede leeft. 40 procent van hen eet niet elke dag een warme maaltijd, krijgt nooit iets lekkers mee naar school, draagt altijd afgedragen kleding en is daardoor makkelijker doelwit van pestgedrag. Er zijn zelfs kinderen die uit noodzaak met linnen gympen in de sneeuw lopen."

"Als ik dan kijk hoe goed mijn kinderen het hebben", gaat Linda verder. "Wij zijn natuurlijk een mooi voorbeeld van de welvaart. We wonen in een mooi huis, reizen veel… Noa en Julian hebben en krijgen van alles het beste. Een goede fiets, een computer, een lekkere winterjas." Ze vindt het erg treurig dat kinderen die in armoede verkeren daar vaak weinig aan kunnen doen. "Het is maar net waar je wiegje heeft gestaan."

De gezinnen kregen een pakket met voor 600 euro aan cadeaukaarten van Albert Heijn, Hema, Intertoys en C&A. Deze bedrijven zijn de eerste sponsors geworden. "De mensen kunnen kopen wat ze willen. Biefstuk, paling, een nieuwe winterjas. Ik zeg maar wat." De reacties zijn zeer positief. "Er waren mails van vrouwen die schreven dat ze een half uur sprakeloos van geluk naar de cadeaubonnen hadden zitten kijken."