Leto wilde transgenderrol niet loslaten

Jared Leto viel enorm af voor zijn rol als transgender in de veelgeprezen film Dallas Buyers Club. De acteur speelt Rayon in de film, een rol die hij eigenlijk niet meer wilde loslaten. "Ze was van mij", zegt hij tegen Sp!ts.

"Het was voor mij makkelijker om haar te blijven, dan steeds te switchen. Dus ook als ik geen scènes speelde, was ik Rayon. De crew kende mij voordat de film in première ging en we elkaar weer zagen niet anders", aldus de zanger van 30 Seconds To Mars.

Leto gaf echt karakter aan zijn rol. "Ik heb haar van A tot Z opgebouwd, als een beeldhouwwerk. Je voegt hier wat toe, je haalt daar wat af, net zo lang totdat het goed voelt.” Hij hechtte zich zelfs zo aan Rayon, dat hij alles bepaalde. "De mensen van de kleding, die overigens verder een prima klus hebben geklaard, wilden op een gegeven moment dat zij een broek droeg. Dat heb ik pertinent geweigerd. Shorts waren voor mij zelfs uit den boze. En daar werd ik ook heel fel in, bezitterig zelfs.”

Dapper

Tijdens het draaien van de film had de acteur ook een vervelende, maar wel leerzame ervaring. "Ik was een paar uur vrij en ging even naar een winkel. Als Rayon dus. De blikken die ik daar kreeg… Niet eens ‘Wie is dat in godsnaam?’, maar ‘Wát is dat in godsnaam?’. De veroordeling, de afkeuring! En dat was in 2013, kun je nagaan hoe het was in Dallas in 1985. Het was een nare ervaring, maar wel een belangrijke. Daardoor realiseerde ik me nog meer hoe dapper het was van mensen in die tijd om hun gevoelens niet weg te stoppen, maar de keuze te maken er uit te zien zoals zij zich voelden.”

Dallas Buyers Club draait om Ron Woodroff (Matthew McConaughey), een Texaanse levensgenieter waarbij vroegtijdig hiv wordt vastgesteld. Aangezien de tijd dringt, wil hij het uiterste doen met zijn laatste levensdagen. Ron verdiept zich in alternatieve behandelingen en smokkelt al snel allerlei buitenlandse medicijnen de Verenigde Staten binnen. Dit trekt de aandacht van andere hiv-patiënten, wat leidt tot het ontstaan van de 'Dallas Buyers Club'.