Lenny Kuhr in angst om dochter en kleindochter

Lenny Kuhr heeft onlangs een nieuwe single geschreven: Moederhart. Dit nummer kwam tot stand na een heftig gesprek met haar kleindochter die in Israël woont. Toen het meisje jarig was had ze via Facetime contact met haar. "En ik zie: ze is helemaal jarig. Maar ineens gaan de sirenes af. Ik hoor het ook. Je hoort haar om mamma roepen en zeggen dat ze naar de schuilkelder moeten rennen."

"Bij mijn dochter is die niet in haar huis, maar aan de overkant van de straat. Binnen anderhalve minuut moet je je hebben en houwen, soms ook midden in de nacht, op hebben gepakt en onderduiken", vertelt Lenny in een landelijke ochtendkrant. Helaas voor de dochter van Lenny lukte dit niet, ze kwam net onder de douche vandaan en was nog niet aangekleed. "Door alles wat er gebeurde, bleef de iPhone aanstaan en ik hoorde alles."

Toen het bombardement afgelopen was, verscheen de dochter van Kuhr weer in beeld. "Het is goed afgelopen. Maar mijn kleindochter lachte niet meer. In een paar minuten was ze jaren ouder geworden. Terwijl het zo’n vrolijk kind is. Zo ontstond mijn nieuwe lied Moederhart." In het gesprek met de krant maakt Lenny zich boos. "Het geweld dat dan iedereen overkomt. De onmacht die je dan voelt. Niet alleen in Israël, maar ook in Gaza, Irak, Syrië en Oekraïne."

Na het schrijven van het nummer Moederhart ging Lenny weer het podium op. "Ik stel me heel erg kwetsbaar op. Maar dat komt omdat ik wil laten zien wat ik voel. En daarmee vertel ik iets universeels." Tot eind mei trekt de 64-jarige zangeres door het land met haar nieuwe theaterprogramma Wie ben je. Aan stoppen met zingen denkt Lenny Kuhr nog lang niet. "De vitaliteit die ik nu heb en de vreugde die ik nu voel, is als goede wijn. En hoe langer die in het vat zit des te lekkerder die wordt. Maar het vat wordt wel ouder en wanneer dat barst, dat weet ik niet", aldus Kuhr. "Ik voel dat ik nu aan het rijpen ben. Nog nooit heb ik zo goed gezongen."