Kus voor Willem-Alexander

De koning heeft geglunderd toen de meisjes van Verkade hem kusten. ''Ik kijk even de andere kant op'', zei Maxima. Het paar was in Zaanstad als onderdeel van het bezoek aan Noord-Holland.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben hun bezoek aan Zaanstad, de voorlaatste stop tijdens hun provinciebezoek aan Noord-Holland, afgesloten en zijn op weg naar Haarlem voor de finale.

Het bezoek aan Zaanstad speelde zich in zijn geheel af op het Hembrugterrein, een in 2003 buiten gebruik gestelde munitiefabriek in de Stelling van Amsterdam. Het terrein ligt tussen de Zaan en het Noordzeekanaal en telt tal van industriële, deels monumentale gebouwen. Provincie en gemeente wilden dit graag laten zien omdat ze er een multifunctioneel werk- en leefgebied van willen maken.

Koning Willem-Alexander kreeg van een moderne meubelmaker een bijzondere oranje stoel aangeboden, voor 96 procent gemaakt van hergebruikte koelkasten. Willem-Alexander probeerde de zetel meteen uit en leek deze wel geschikt te vinden voor gebruik in de Ridderzaal.