KRO-NCRV reageert op ophef Anita Witzier

KRO-NCRV heeft gereageerd op de ophef rond het programma Anita wordt opgenomen. Dagblad Trouw meldde maandagochtend dat het programma over mensen in een psychiatrische instelling alleen tot stand is gekomen na het uitoefenen van druk op de cli├źntenraad. De omroep laat op de website echter weten zorgvuldig te werk zijn gegaan.

In de verklaring valt te lezen: "Het betreft hier een interne kwestie bij GGz Centraal waarbij zowel KRO-NCRV als Skyhigh TV niet zijn betrokken. KRO-NCRV hecht belang aan de zorgvuldigheid waarmee zij haar programma’s maakt, vooral als het gaat om deze precaire onderwerpen. Bij Anita wordt opgenomen heeft het belang van de patiënt altijd voorop gestaan, en nog steeds."

Verder laat KRO-NCRV weten dat patiënten die niet in beeld wilden, niet waren te zien. "Ook zijn er per aflevering viewings georganiseerd voor deelnemers aan het programma, zorgverleners en familieleden. Daardoor hadden zij inspraak in de inhoud en wisten zij van tevoren wat er uitgezonden zou worden op televisie."

Bezwaren

Witzier verbleef voor het programma een tijd in instellingen van GGz Centraal, de overkoepelende organisatie voor psychiatrische zorg. De cliëntenraad Flevoland van GGz Centraal was in oktober naar de landelijke commissie voor problemen op de werkvloer gestapt omdat ze de plannen voor tv-opnamen in de gesloten instelling Meregaard in Almere niet zag zitten. De cliëntenraad vond de tv-opnamen onder meer in strijd met interne regels over privacy.

GGz Centraal liet eerder weten te erkennen dat de cliëntenraad van Flevoland relatief laat bij het proces is betrokken. Alles zou wel in goed overleg zijn afgerond. Verder laat GGz Centraal weten dat op geen enkel moment sprake is geweest van druk van Skyhigh naar GGz Centraal en ook op geen enkel moment sprake is geweest van druk van de raad van bestuur of de directie naar de cliëntenraad Flevoland.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen