Kritiek op Deense koningin Margrethe

De Deense koningin Margrethe moet het voorbeeld volgen van koningin Beatrix en koning Albert en aftreden. Dat schrijft de Deense koningshuiscriticus Trine Villeman in een bijdrage voor de krant Politiken. Margrethe is niet in staat haar werk naar behoren te doen, vindt Villeman.

Dit omdat de koningin lijdt aan de door artrose veroorzaakte ziekte spinale stenose, die zorgt voor vernauwing van delen van de wervelkolom. Er zijn dagen dat Margrethe niet kan bewegen en ze krijgt, hoewel het hof daarover niets zegt, pijnstillers. Begin dit jaar moest ze een staatsbezoek aan Chili op last van haar doktoren afzeggen omdat de lange vliegreis haar rug te zeer zou belasten.

Villemann, die de koninklijke familie vaak scherp bekritiseert, vraagt zich af 'welke andere organisatie in Denemarken – particuliere of publiek – kan wegkomen met het hebben van een leider die niet kan staan ​​of lopen zonder het nemen van zeer sterke medicijnen?’ Ze vraagt zich ook af wanneer die medicijnen de geestelijke vermogens van de koningin zullen aantasten. Voor het echter zover is, moet Margrethe plaatsmaken.

Plichtsverzuim

Villemann, die de koningin van plichtsverzuim beschuldigt, vindt dat nog eens goed moet worden gekeken of afschaffing van de monarchie niet een betere optie is dan het op de troon hijsen van kroonprins Frederik, van wie ze geen hoge pet op heeft.

Paleiswoordvoerder Lene Balleby heeft de opmerkingen over de koninklijke gezondheidstoestand afgedaan als ‘onzin’. "Margrethe heeft inderdaad goede en slechte dagen en gebruikt medicijnen, maar op het staatsbezoek aan Chili na heeft ze haar plichten altijd gewoon uitgevoerd."