Koningspaar terug van skivakantie

De wintersportvakantie voor de Oranjes in het Oostenrijkse Lech zit erop, maar koning Willem-Alexander en koningin Máxima blijven nog even in winterse sferen. De Nederlandse medaillewinnaars van de Olympische Spelen in Sotsji staan dinsdag op de stoep van Paleis Noordeinde. De ontvangst van de sporters is een van hun eerste agendapunten in de nieuwe werkweek.

Jan Blokhuijsen, Sven Kramer, Sjinkie Knegt, Koen Verweij, Michel Mulder, Marrit Leenstra, Ireen Wüst, Stefan Groothuis, Lotte van Beek, Jorien ter Mors, Jorrit Bergsma, Margot Boer, Jan Smeekens, Carien Kleibeuker, Ronald Mulder en Bob de Jong behoren tot de gelukkigen die met eremetaal naar Nederland terugkeerden.

De sporters, coaches en hun begeleiders gaan dinsdag eerst naar minister-president Mark Rutte op het ministerie van Algemene Zaken in Den Haag. Vervolgens worden de medaillewinnaars in de Ridderzaal gehuldigd en daarna volgt het bezoek aan het koningspaar op Paleis Noordeinde

Koning Willem-Alexander, erelid van IOC, en koningin Máxima waren in Rusland hoogstpersoonlijk getuige van een serie olympische successen. "Acht medailles in vier dagen. Mooier hadden we het niet kunnen voorspellen", zei Willem-Alexander voordat hij Sotsji verliet. Zelf reikte de koning op zondag 9 februari goud zilver en brons uit aan Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma. De drie Nederlandse schaatsers stonden na de olympische 5000 meter op het podium.