Koning: met Koningsdag traditie behouden

Vernieuwing naast continuïteit, dat waren volgens koning Willem-Alexander de belangrijkste kenmerken van Koningsdag 'nieuwe stijl' die maandag in een zonovergoten Dordrecht werd gevierd. Oude, vertrouwde elementen als het directe contact met publiek waren behouden en nieuwe onderdelen, zoals een 'grande parade' van boten, toegevoegd. Maar de traditie van Koninginnedag was blijven bestaan, meende Willem-Alexander.

Zijn broer prins Constantijn was het met hem eens. De 'aanraakbaarheid' was niet geofferd aan de strengere veiligheidseisen en nieuwe programma-onderdelen, meende de prins, die met zijn vrouw Laurentien als vanouds ook de duizenden belangstellenden langs de route opzocht. Handen schudden, poseren voor selfie's, een praatje maken, wat dat betreft was er weinig veranderd.

Maar het ritje met de elektrische bus tussendoor was minder geslaagd. De koninklijke familie zat daarin opgepropt en was tijdens het voorbijflitsen voor het publiek nauwelijks te zien. Ook bij het proeven en snoepen van typische Dordtse lekkernijen op het Scheffersplein was gemopper te horen. Het koninklijk gezelschap genoot van de frikandellen en bekeek de uitstallingen, maar de toeschouwers wilden liever op de foto met de Oranjes.

Verandering

Prins Maurits zei weinig van de verandering te hebben gemerkt, al vond hij de toevoeging van het maritieme spektakel wel bijzonder. Hij miste zijn ouders prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, die samen met prinses Beatrix voor het eerst ontbraken. "Ze zitten nu thuis te kijken. Misschien moet ik even zwaaien", zei hij. Ook hij liet zich uitgebreid fotograferen en schudde overal handen.

Het koningspaar had vooraf aangekondigd de drie dochters Amalia, Alexia en Ariane mee te zullen nemen. ,,Ze vinden het geweldig", aldus Máxima, die het bovendien ook ,,leerzaam" vond voor haar kroost. Ze maakten de helft van het programma mee: de botentocht waarmee de feestdag begon en de opening van het nieuwe historische museum Hof van Nederland, en het slotspektakel op het overvolle Statenplein. Dat begon met het lied 'Energie' van Kinderen voor Kinderen. Amalia zong het uit volle borst mee.