Koning Filip viert zestigste verjaardag in kasteel Laken

De Belgische koning Filip viert woensdag zijn zestigste verjaardag noodgedwongen in huiselijke kring. Net als de rest van Belgiƫ moet hij vanwege de coronacrisis - zoals de Vlamingen het zo mooi zeggen - 'op kot blijven'. Dat 'kot' - het kasteel van Laken - heeft echter wel royale afmetingen en een enorm park.

Koning Filip werd woensdag net als zijn Europese collega’s eigenlijk verwacht in Kopenhagen voor de tachtigste verjaardag van de Deense koningin Margrethe, die haar persoonlijke mijlpalen normaliter met veel pracht en praal viert. Dit jaar zou geen uitzondering zijn, met deze week alleen al drie feestavonden op rij: dinsdag, woensdag en donderdag – haar eigenlijke verjaardag. Maar in maart was al duidelijk dat de festiviteiten moesten worden afgelast.

Dat betekent dus dat Filip woensdag gewoon thuis is. Volgens de Vlaamse krant Het Nieuwsblad wil het paleis verder weinig aandacht besteden aan de koninklijke verjaardag. Dat wordt onder de huidige omstandigheden niet gepast gevonden. Het zal daarom wel blijven bij een kort bericht op sociale media, waarin de koning dankt voor de ontvangen felicitaties.

Verjaardag Eléonore

Filip was van plan zijn geboortedag volgende maand ook nog eens te markeren met een feest voor honderd landgenoten die op dezelfde datum, 15 april 1960, zijn geboren. Dat festijn is door de coronacrisis ook gesneuveld en het is nog niet duidelijk of het misschien later in het jaar wordt ingehaald.

Het Belgische koninklijk gezin kan overigens een flinke taart bestellen: na de zestigste verjaardag van Filip op woensdag is donderdag de twaalfde verjaardag van jongste dochter Eléonore.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen