Klap in het gezicht voor Arjen Lubach

De Tweede Kamer gaat zich niet buigen over het verzoek van cabaretier Arjen Lubach om te worden aangesteld tot Farao der Nederlanden. Dat oordeel heeft de adviescommissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven gepubliceerd.

De commissie schrijft dat Lubach aan de meeste voorwaarden voldoet voor een burgerinitiatief, maar het “betreft een voorstel waar de Tweede Kamer niet over gaat. De titel farao is geen publieksrechtelijke titel of functie en de Kamer gaat niet over de toekenning van feesttitels.” Bovendien oordeelt de commissie dat farao’s “in Egypte regeerden als godheid en het voorstel derhalve in strijd is met de in ons land diepgewortelde normen en waarden."

De presentator van het satirische programma Zondag met Lubach lanceerde het burgerinitiatief vorige jaar en vroeg medestanders hem te steunen. Binnen korte tijd had hij de benodigde 40.000 handtekeningen verzameld. Met zijn actie wilde Lubach een statement maken tegen de monarchie. Hij stelde voor als farao onder meer zijn verjaardag, 22 oktober, uit te roepen tot nationale feestdag. De titel 'farao der Nederlanden' zou in de toekomst alleen maar te verkrijgen zijn middels erfrecht.

Lubach zei maandagavond in een korte reactie op het besluit van de commissie: "Dit is een klap in het gezicht voor iedereen die van onrechtvaardige staatsvormen houdt." Hij kan niet zeggen of hij in het nieuwe seizoen Zondag Met Lubach nog terugkomt op het initiatief; verder gaat de cabaretier nu niet op de kwestie in.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen