×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Jules Deelder (75) overleden

Jules Deelder (75) overleden
19.12.2019 -

Na een kort ziekbed is Jules Deelder overleden. De Rotterdamse dichter werd 75 jaar.


Jules Deelder was bekend als schrijver, dichter, muzikant en performer. Hij was altijd een opvallende verschijning, altijd gekleed in een zwart maatpak. Hij werd ook wel de nachtburgemeester van Rotterdam genoemd. Op 24 november werd de 75e verjaardag van Jules nog gevierd.

Jules werd geboren in 1944. Hij was elf toen hij zijn eerste gedicht schreef: Hoort, Men Werpt Een Atoombom. Later vertelde hij dat ze op dat moment thuis nog wel dachten dat het wel over zou gaan met die poëtische aspiraties. Maar die kans was definitief verkeken toen Simon Vinkenoog hem in 1966 uitnodigde voor een poëziemanifestatie in Carré in Amsterdam.

Deelder schreef en declameerde niet alleen poëzie, maar bracht ook proza uit. Vooral zijn biografie over de legendarische Rotterdamse bokser Bep van Klaveren, The Dutch Windmill, viel op.

Jules leefde landurig samen met Annemarie Fok. In 1985 werd hun dochter Ari geboren, voor wie hij ooit het gedicht Voor Ari schreef. De zestien regels van dat gedicht werden in 2002 afgebeeld over een lengte van 900 meter op de westwand van het fietspad in de Beneluxtunnel. Het is daarmee hoogstwaarschijnlijk het langste gedicht ter wereld.

De familie van Jules nam afscheid met een gedicht dat Jules zelf schreef in 1973:

 

Zijn gaan is

een komen

Zijn komen

een gaan

Hij houdt niet

van zitten

Hij blijft

liever staan

Zichzelf

en de wereld

een raadsel

(Uit: De Zwarte Jager)