Jörgen Raymann greep vaak naar de drugs

Jörgen Raymann speelde in 2010 zijn laatste theatershow. De combinatie met zijn televisiewerk werd hem toen namelijk te veel.

"De tijd dat ik bij wijze van spreken met een stijve naar de schouwburg reed was voorbij. Na 14 jaar werd het 'o ik moet weer' in plaats van 'yes ik mag weer'."

Raymann vond dat hij moest kiezen en zo koos hij voor tv. De grappenmaker vindt niet dat hij tot de top van het Nederlands cabaret behoorde. "Najib Amhali en Jochem Myjer zijn de besten. Ook ik heb goede jaren gehad, maar ik kon absoluut geen maand Carré uitverkopen." Dit weekend begint het 25e seizoen van zijn programma zo: RAYMANN. Daarin keert het typetje Tante Es natuurlijk ook terug. "Zij is een persoonlijkheid van zichzelf geworden. Als ik die jurk aandoe, neemt zij het over", vertelt Jörgen trots in het AD.

Het gaat nu heel goed met de 47-jarige televisiemaker, maar hij heeft ook mindere tijden gekend. Zo werd zijn vader ziek na een hartstilstand en overleed zijn zus op 23-jarige leeftijd. Hij lag naar eigen zeggen jarenlang met zichzelf overhoop. "Alles leek mis te gaan", vertelt hij over deze periode. "Ik was altijd gewend mijn zin te krijgen, maar kreeg nu zware klappen. Ik zwolg in het zelfmedelijden."

In deze tijd greep de cabaretier regelmatig naar de drugs. Toch heeft hij iets positiefs gehaald uit deze fase in zijn leven. Hij vertelt dat hij toen namelijk heeft geleerd hoe hij met tegenslagen om moet gaan. "Pijn die in het begin oneindig lijkt, gaat toch voorbij." Ook leerde hij in die tijd zijn vrouw Sheila kennen. Zij stelde hem voor de keuze. "Ze zei: 'Het is die shit eruit of ik'. 'Oké', zei ik, 'dan stop ik'."

Raymann hoopt dat hij over een tijd een huisje op Curaçao of Aruba heeft. "En dat ik daar dan om de drie maanden een kwartaal naartoe ga. Ik zie mezelf niet stoppen met werken, maar je moet wel van het leven genieten."