Joop van den Ende viert jubileum

Joop van den Ende vierde vrijdag dat precies 20 jaar geleden de eerste musical in het Circustheater in Scheveningen te zien was. Speciaal voor deze gelegenheid gaven de hoofdrolspelers van de grote producties uit de afgelopen jaren, in kostuum, acte de présence bij het theater.

Sterren als Chantal Janzen, Simone Kleinsma, Linda Wagenmakers, Antje Monteiro en Ben Cramer waren aanwezig op het feestje van Joop. Carlo Boszhard, die zelf de rol van Lumière speelde in Beauty and the Beast, presenteerde het spektakel. De cast van Sister Act zong nog een nummer. Verdwaalde aluminiumslingers van het feest legden zelfs nog 20 minuten lang het openbaar vervoer van en naar Scheveningen plat.

''We hebben dit theater een tweede leven gegeven'', zegt Van den Ende over de ingrijpende verbouwing van het Circustheater, 20 jaar geleden, tegen BuzzE. Voor de musicalproducent begon zijn liefde voor theater al in zijn jeugd, bij een lokale theatervereniging. ''Toneel heeft mij een ander leven gegeven, uit het arbeidersmilieu.''

Leren lezen

Van den Ende vervolgde: ''Ik voelde dat er meer was in mij en toneel heeft mij dat gebracht. Door toneel heb ik leren lezen, verhalen te begrijpen. Eigenlijk alles wat ik ben geworden, heb ik geleerd van het theater. Daarom ben ik zo gepassioneerd.''

Billy Elliot was de reden dat Van den Ende het theater in wilde. Een lang gekoesterde wens van de producent ging dan ook in vervulling met de audities voor een Nederlandse versie van de musical. Hetzelfde gaat op voor de productie Jersey Boys. Deze musical gaat in september in première.