Jonas Smulders favoriet bij Gouden Kalveren

Acteur Jonas Smulders is vrijdag de favoriet bij de Gouden Kalveren in de categorie beste acteur in een tv-drama voor zijn rol in Geen koningen in ons bloed.

Smulders bekent tegenover BuzzE dat hij het 'heel tof' vindt dat de jury erkent dat hij iets moois heeft gemaakt. "Maar het is niet zo dat ik hier nou al jaren van gedroomd heb."

"Vorig jaar waren Gijs Blom en Ton Kas genomineerd voor Jongens, waar ik ook in speelde. Dat traject hebben we heel erg met het hele team samen beleefd, we zaten ook met z’n allen in de zaal. Dus ik weet wel een beetje wat ik kan verwachten", vervolgt de jonge ster.

In de film Geen koningen in ons bloed speelt Jonas een jongen die opgroeit in een jeugdzorgtraject. Om zich goed voor te bereiden is Jonas naar een aantal jeugdinstellingen geweest. "Daar heb ik gepraat met jongeren die daadwerkelijk in het jeugdzorgtraject zitten, die dus tussen alle mazen van het systeem door glippen." Smulders vertelt dat hij het belangrijk vindt om zich goed voor te bereiden op een rol. "In een andere onenightstand-film die begin oktober wordt uitgezonden, Een goed leven, speel ik een jongensprostituee. Voor die rol heb ik mij een paar avonden in het gay uitgaansleven begeven en heb ik een boys-club aan de Oudezijds Voorburgwal bezocht."

Echtheid

"Ik ga graag op zoek naar echtheid in mijn rollen, ik wil geen totaal verzonnen verhalen vertellen. Om dat te doen, moet ik eerst voor mijzelf kunnen legitimeren wat mijn personages doen. Pas als ik dat enigszins begrijp kan ik het ook zelf geloofwaardig spelen."

Jonas kiest doorgaans niet voor makkelijke luchtige rollen. "Ik hou van spannende scripts die schuren, die niet zo braaf zijn. Ik hou ervan om mezelf in het diepe te gooien en te kijken of ik blijf drijven. Op die manier kan je niet alleen als acteur beter worden, maar kan je ook jezelf beter leren kennen. Als je altijd voor de gemakkelijker weg kiest en jezelf niet uitdaagt, kom je nooit tot hogere inzichten."

Buitenland

De jonge acteur was de afgelopen jaren ook te zien in onder meer Jongens en Cowboys janken ook. Deze films deden het goed in het buitenland. Of Jonas wel eens denkt aan een carrière over de grens? "Dat hangt er heel erg vanaf wat ik daar zou kunnen maken: ik zou niet direct hier alles opgeven voor een grote commerciële film, denk ik", zegt de acteur. "Ik ben als maker denk ik meer iemand van het arthousecircuit. Ik ben op basis van de films die je nu noemt wel voorzichtig benaderd door iemand uit de VS, maar ik heb het gevoel dat ik niet te snel moet toe happen. Ik ben nog maar net begonnen, ik moet nog zoveel leren. Als het moment daar is en het voelt goed, dan gebeurt dat vanzelf wel een keer."

Geen koningen in ons bloed is te zien op 6 oktober op NPO3; Een goed leven wordt op 4 oktober uitgezonden.