Jon van Eerd gaat met z’n man samenwerken

Jon van Eerd begint met zijn echtgenoot Ton Fiere een nieuw productiehuis voor toneelstukken. Het Pretpakhuis gaat vanaf komend seizoen in elk geval de komedies van Van Eerd produceren. De eerste voorstelling die het duo op deze manier op de planken brengt, is de nieuwe komedie Harrie Babba, een op 1001 nacht geïnspireerd stuk waarin Van Eerd zijn vaste alter ego Harrie Vermeulen speelt. Dat heeft het tweetal zondag bekendgemaakt.

De aankondiging van het nieuwe plan markeert ook het 30-jarig samenzijn van Jon en zijn man, op 11 mei. “Door de jaren heen hebben we een groep mensen om ons heen verzameld met wie het heel fijn samenwerken is”, legt Van Eerd uit. “We hebben geen verborgen agenda's voor elkaar, alle neuzen staan dezelfde kant op. Het voelt als een fijne, nieuwe stap om voortaan alles in eigen hand te hebben.”

Fiere, in het verleden onder meer directeur van het M-Lab, wordt de zakelijk leider van Het Pretpakhuis. “Ton is al jarenlang heel intensief betrokken bij wat ik maak”, vertelt Van Eerd. Het echtpaar is niet bang elkaar in de haren te vliegen als ze op zakelijk vlak nog meer gaan samenwerken. “Maar we gaan wel ingrijpen als we voortaan thuis alleen maar over de zaak kunnen praten. Daar hebben we voor de zekerheid wel afspraken over gemaakt."

”In Harrie Babba manifesteert hoofdpersonage Vermeulen zich als een geest uit de fles. De andere rollen worden gespeeld door Joey Schalker, Arie Cupé, Irene Kuiper, Cindy Bell en Arian Foppen. “In het begin waren de stukken met Harrie echte kluchten”, vertelt Van Eerd. “Maar de laatste jaren is ook Harrie wat meer van deze tijd geworden. Fans van de klucht komen zeker nog aan hun trekken, maar het is echt niet meer alleen met deuren smijten en onder bedden kruipen. Het jonge publiek weet onze komedies ook steeds vaker te vinden.”

In de toekomst hoopt Van Eerd echter ook eens een serieus toneelstuk met zichzelf in de hoofdrol te gaan spelen. “Ik heb een paar prachtige teksten in de la liggen”, bekent hij. “Maar Nederland is een enorm hokjesland. Je bent óf komiek óf musicalacteur óf Shakespeare-vertolker. Ik zie mezelf liever als flexibele acteur. Ik houd zielsveel van Harrie Vermeulen, maar heb echt wel méér dan alleen dat te bieden.”