John de Mol

John de Mol hoorde in 2019 van grensoverschrijdend gedrag Jeroen Rietbergen

John de Mol is in april 2019 op de hoogte gebracht van het grensoverschrijdend gedrag van zijn zwager Jeroen Rietbergen bij The Voice of Holland. Dat zegt de mediamagnaat en bedenker van de RTL-talentenjacht in de aflevering van BOOS die donderdagmiddag online is verschenen.

“Ik was even sprakeloos en daarna werd ik echt razend”, zegt De Mol in de aflevering. De Talpa-baas belde Rietbergen op en zei dat hij direct alles uit zijn handen moest laten vallen en naar het kantoor moest komen. Toen Rietbergen tien minuten later arriveerde heeft De Mol hem naar eigen zeggen een half uur lang verbaal “alle hoeken van de kamer” laten zien. “En me zelfs twee keer moeten inhouden om hem niet plat op z’n bek te slaan.” De Mol vertelde Rietbergen toen dat als hij dit nog een keer zou doen, of zelfs maar een letter zou berichten aan een vrouw bij het programma, dat hij hem “met kop en kont” beet zou pakken en hem eruit zou gooien.

Het was De Mol niet bekend dat het om meerdere vrouwen zou gaan. In de elf jaar dat de twee samenwerkten is er nooit een klacht binnengekomen, zo zegt de Talpa-baas. Een keer kwam er een klacht over een grensoverschrijdend WhatsApp-berichtje, waarop De Mol zijn medewerker een waarschuwing gaf. Volgens De Mol verdient iedereen “een tweede kans” en hij hoopte dan ook dat de kous met die waarschuwing af zou zijn. Het desbetreffende “meisje” zou blij geweest zijn dat de situatie niet groter werd gemaakt dan slechts een waarschuwing. Er is geen onderzoek gestart, maar De Mol heeft de situatie naar eigen zeggen nauwlettend in de gaten laten houden en geen nieuwe meldingen gekregen.

Zaterdag maakte RTL bekend The Voice of Holland direct van de buis te halen vanwege verhalen van grensoverschrijdend gedrag achter de schermen. Tientallen vrouwen hebben tegen BOOS hun verhaal gedaan, aldus maker Tim Hofman. Bij negentien vrouwen zou het om Rietbergen zijn gegaan.