Johan Nijenhuis geen romanticus

Johan Nijenhuis heeft een flink aantal romantische films op zijn naam staan, maar zelf gelooft de regisseur niet in liefde op het eerste gezicht. "Wat goed is, heeft tijd nodig", vertelt hij.

Een echte romanticus zou Nijenhuis zichzelf ook niet noemen. "Zoals Herman Finkers zegt: romantiek is leuk, maar het moet wel betaalbaar blijven." Johan en zijn vrouw Marije zijn volgens hem 'ontzettend Hollands'. "Ik heb ooit weleens op vrijdagmiddag geroepen: we gaan samen naar Barcelona, ik koop vliegtickets, bel je moeder om op de kinderen te passen. Maar ze antwoordde: 'Dat vind ik zielig voor ze, dat gaan we echt niet doen'." Dat kon Johan eigenlijk wel begrijpen. "Ik vind het jammer om zonder kinderen op pad te gaan."

Hoewel hij dus zelf niet een echte romanticus is, lijkt de 'romkom' wel zijn favoriete genre. "Omdat je met romantische komedies mooie verhalen kunt vertellen die ook nog eens een hoop zeggen over onze humor en onze samenleving", vervolgt Johan in het AD. Maar er is ook nog een praktische reden. "Verder vallen met de in Nederland beschikbare budgetten actiefilms vaak af."

Nijenhuis vertelt ook dat hij met zijn films niet het doel heeft om een Gouden Kalf te winnen. "Die prijs wordt door een jury uitgereikt en mijn films zijn niet geschikt voor jury's. Daar leg ik me bij neer." Hij wil vooral graag mensen amuseren. "Mijn doel is dat ik, als ik op mijn 70e terugkijk, hopelijk zie dat een of twee projecten de tand des tijds hebben doorstaan."

De nieuwste film van de hand van Nijenhuis, De Toscaanse bruiloft, draait vanaf 30 januari in de bioscoop.