Johan Nijenhuis gaat nieuwe jeugdfilm draaien

Regisseur Johan Nijenhuis gaat komende zomer een nieuwe jeugdfilm draaien. In Apestreken komen personages en objecten van het leesplankje van de Friese hoofdonderwijzer Hoogeveen en de wereld van de bekende schoolplaten van de Groningse illustrator Cornelis Jetses tot leven.

'Iedere Nederlander kent het leesplankje van aap-noot-mies', vertelt Nijenhuis enthousiast. 'En de vertelselplaten van Jetses zijn een belangrijk onderdeel van onze Nederlandse cultuur.' Apestreken vertelt een Dickensiaans verhaal over de tienjarige weesjongen Wim die op een dag uit de illegale bezemfabriek ontsnapt waar de kinderen door de directrice worden uitgebuit. Hij vindt onderdak op een boerderij en wordt onder meer vrienden met buurkinderen Ot en Sien.

Acteurs zijn nog niet bekend. Het scenario is geschreven door Lars Boom (Penny's Shadow) en Maarten Lebens (Verliefd op Ibiza). De producent is Klaas de Jong, die eerder verantwoordelijk was voor De Scheepsjongens van Bontekoe en De Schippers van de Kameleon. Regisseur Nijenhuis maakte eerder succesvolle jeugdfilms als Foeksia de Miniheks, Bennie Stout en de Zoop-trilogie.

Zijn nieuwste film, de romantische komedie Toscaanse Bruiloft, beleeft maandagavond zijn wereldpremière in bioscoop Tuschinski in Amsterdam.