Vi Vandaag Heet Vandaag Inside

Johan Derksen zegt te stoppen met Vandaag Inside: ‘Cancelcultuur heeft gewonnen’

“Het is één grote chaos bij dit programma en dat is mijn schuld. Als heel Nederland een hekel aan je heeft, kan je niet zeggen dat iedereen gek is”, zei Johan Derksen tijdens de promo van Vandaag Inside. Volgens Talpa zou Johan excuses maken voor het ‘kaarsenverhaal’ en een hoop excuses kwamen inderdaad voorbij, maar een welgemeend sorry bleef uit. Sterker nog: hij heeft gezegd dat hij stopt met het programma.

In de uitzending van Vandaag Inside woensdag vertelde Johan, in reactie op de rel rond Johnny de Mol, beeldend hoe hij tientallen jaren geleden in gezelschap van een groep vrienden een dronken, bewusteloze vrouw met een kaars heeft gepenetreerd. Daar werd vervolgens ‘smakelijk’ om gelachen door René van der Gijp en cabaretier Steven Brunswijk.

AD-columniste Angela de Jong was donderdag te gast om met Johan, René van der Gijp en Wilfred Genee de discussie over de ‘kaarsenrel’ aan te gaan. Ze gaf het woord aan Johan. “Ik ben de veroorzaker van alle ellende. Wat ik heb gezegd was een oprechte biecht”, zegt hij. Hij legt vervolgens uit dat hij met het verhaal wilde aantonen dat iedereen tegenwoordig gecanceld wordt maar niemand brandschoon is. “En dat heb ik verteld in een smeuïge anekdote”, vindt hij. Hij herhaalt nog maar eens dat zijn eerste versie van het verhaal, dat hij een kaars heeft ingebracht bij een bewusteloze vrouw, overdreven was en dat hij en zijn maten de kaars ‘slechts’ tussen haar benen hebben neergezet. “Die kaars is nooit in die doos gestoken, want dat kon helemaal niet.”

René kwam niet meer bij van het lachen, wat hem zeer kwalijk werd genomen. Hij legt uit dat hij zo moest gieren omdat hij er geen seconde vanuit ging dat het een waargebeurd verhaal was. “Ik heb nog nooit zo’n absurd verhaal gehoord. Het was zo absurd, ik kon het niet serieus nemen. Als jij denkt dat ik keihard heb zitten lachen om meisjes die verkracht zijn, dan is dat absoluut niet zo!”

‘Is het me dit waard?’

E-bikespecialist Stella Fietsen liet na alle consternatie weten de sponsoring van Vandaag Inside per direct stop te zetten, net als kansspelbedrijf TOTO. Maar de uitlatingen hebben ook de nodige gevolgen voor Johan’s eigen portemonnee. Omroep West meldt donderdag dat Johan’s radioprogramma Muziek voor Volwassenen, dat hij in het weekend presenteerde, wordt stopgezet. Zijn theatertour, die zondag van start zou gaan, staat ook op de tocht. Agentschap At Next laat in een reactie weten dat de uitzending wordt afgewacht voordat een besluit daarover wordt genomen. “Nu word ik overal ontslagen. Als een soort misdadiger”, aldus Johan. Hij heeft politie voor de deur omdat iemand in zijn dorp een banner heeft opgehangen waarop staat dat hij een verkrachter is. “Is het me dat nou waard, om leuk geestelijk onafhankelijk te doen?”, vraagt hij zich hardop af.

‘Lik m’n reet’

Nee, vindt hij zelf. Door Talpa wordt hij ‘gestuurd’ om zijn excuses aan te bieden, maar dat doet hij niet. “Wat me in het verkeerde keelgat schiet is dat Talpa zegt: ‘wij moeten oprecht onze excuses maken’. En dan gaan zij bepalen hoe het verder gaat. Dan denk ik: we zitten niet een examen excuses-maken te doen. Lik m’n reet. Aan wie? Ik heb niemand iets gedaan.” Wel neemt hij “alle schuld” op zich. “Het was de verkeerde toon en het verkeerde verhaal.” Maar, benadrukt hij, hij gaat in dit verhaal ten onder aan de cancelcultuur, “die aan de winnende hand is”. “Die heeft ervoor gezorgd dat het enige programma dat ertoe doet in het water valt.” Stop met die slachtofferrol, vindt Angela. “Nee, jullie zijn in je eigen mes gevallen. Jij had gisteren je excuses aan moeten bieden. Bij jou ontbreekt de antenne om te voelen dat dit niet kan. Dit is je eigen schuld.”

Excuses biedt hij dus niet aan, dus kiest hij ervoor om te stoppen, beweert hij. “Ik ga wel een andere hobby bedenken.” Hij vindt dat Wilfred en René makkelijk door kunnen gaan met een ander. Daar voelen de andere twee niets voor. “Samen uit, samen thuis”, vindt Wilfred.

De uitzending eindigt met een ware cliffhanger: stopt ‘ie nou of stopt ‘ie nou niet? “Ja, lijkt mij wel”, zegt Johan. “Ik kap.” Maar vermoedelijk is het állerlaatste woord daar nog niet over gevallen…

Roos en Yesim onder vuur na kritiek

Na de bizarre ‘ontboezeming’ van Johan besloot columnist en schrijver Roos Schlikker, die regelmatig te gast is in Vandaag Inside, haar samenwerking met het programma per direct op te zeggen. Die beslissing leverde haar zoveel online verwensingen en bedreigingen op, dat ze vervolgens haar twitteraccount achter slot en grendel heeft gezet. “Omdat ik er even klaar mee ben om voortdurend door mysogiene mannetjes de les te worden gelezen of foto’s in mijn timeline te treffen van vrouwen met een kaars in hun vagina, gaat er even een slotje op dit account.”

RTL-columnist Yesim Candan was woensdag in het programma te gast om aan de heren uit te leggen waarom het ‘kaarsenverhaal’ van Johan en de reactie daarop van Van der Gijp en Brunswijk problematisch is. In navolging van Roos werd ook Candan online lastiggevallen. Ze deelt op Twitter een aantal opmerkingen die zij ontving. “Ik vind je een kk hoer met je bullshit-verhaal op tv. Ik hoop dat jij een keer goed verkracht wordt”, schrijft iemand.

OM start onderzoek

De hoofdofficier van het parket Noord-Nederland van het Openbaar Ministerie heeft na Johan’s uitlatingen besloten een opsporingsonderzoek in te stellen. “Dit onderzoek is gericht op de waarheidsvinding van mogelijk strafbare gedragingen waarover in dat programma gesproken is. Daarbij roepen wij betrokkenen op, voor zover dat nog mogelijk is, hun verhaal te doen.”