Portretten Johan Derksen

Johan Derksen biedt geen excuses aan voor kaarsincident

Johan Derksen biedt geen excuses aan voor het ‘kaarsenverhaal’ dat hij eerder heeft verteld bij Vandaag Inside. In de eerste uitzending sinds het programma van de buis is gegaan, zegt Derksen dat hij geen “sorry” gaat zeggen, maar dat het niet zijn bedoeling is geweest om “mensen die echt getroffen zijn door seksueel geweld” te pijnigen.

In de omstreden uitzending van het programma vertelde Derksen dat hij een halve eeuw eerder een beschonken en bewusteloze vrouw had gepenetreerd met een kaars. In de uitzending noemde hij het zelf een “jeugdzonde”. Later zwakte hij zijn verhaal en zei dat er geen penetratie was geweest. Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp besloten na een aantal dagen van grote ophef te stoppen met het programma.

Volgens Derksen hebben mensen aan talkshowtafels geëist dat hij zijn excuses aanbiedt. De presentator stelt echter dat hij in de uitzending “al afstand” heeft genomen van zijn verhaal. Hij steekt zijn middelvinger op naar de camera, een gebaar dat is gericht aan “alle mensen die in talkshows zeggen” dat hij zijn excuses moet maken. Verder vertelt de presentator dat hij is opgestapt omdat hij “overal uit gesodemieterd was” en het gevoel heeft gehad dat Talpa niet achter het trio stond. Toch is het zijn eigen schuld dat hij “gecanceld” is, stelt Derksen, want hij heeft zelf een “smeuïg kutverhaal” verteld.

Voordat het programma start, in het voorstuk, wordt ogenschijnlijk nog gegrapt over het kaarsenincident. “Ik heb nog wel een paar uitgesproken meninkjes als je daarin geïnteresseerd bent”, zegt Derksen tegen Genee. “En ook een…? Nee, geen anekdote”, vult Genee aan. Daarop antwoordt Derksen: “Ik heb er nog een van een jaar of vijftig geleden.”

Een groep demonstranten verzamelde zich maandagavond voor de studio waar Vandaag Inside wordt opgenomen, op het mediapark in Hilversum. De demonstranten protesteerden tegen de terugkeer van het programma op televisie. Mensen droegen borden en spandoeken bij zich met teksten als ‘Rape culture inside’, ‘Geen platform voor rape culture’, ‘Stop die kaars in je eigen aars’ en ‘Geen buhne voor racisme seksisme’.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen