×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Jet van Nieuwkerk openhartig over eetstoornis

23.05.2018 -

Jet van Nieuwkerk (29) raakte tien jaar geleden in paniek als ze niet ze niet vijf keer per week kon sporten. Dit vertelt de dochter van in de driedelige documentaireserie Niet Gezond Meer.


'Vier of vijf keer sporten hoeft niet per se heel veel te zijn, maar ik mocht van mezelf absoluut niet afzeggen. Ik zou in paniek raken als ik niet zou gaan, dat is het heftige eraan', vertelt ze aan vriendinnen met wie ze terugblikt op de tijd dat ze een eetstoornis had.

Jet van Nieuwkerk hield haar ongezonde gedrag verborgen voor haar omgeving. 'Naast mijn leven met school en vriendinnen, bestond er ook een geheime wereld van eetschema’s, sportschema’s en totale controle', vertelt ze in de eerste aflevering die de NTR vanavond uitzendt op NPO 3.

Gezond eten en sporten werd voor de dochter van Matthijs van Nieuwkerk een obsessie. Op haar dieptepunt at ze alleen nog groente en fruit. Ze sportte elke dag en durfde niet met haar vriendinnen uit eten: 'Ik werd gek als ik tijdens vakanties moest afwijken van mijn schema. Ik kon dan niet mijn eigen eten en sporttijden bepalen. Kijk, dan is er wel een probleem'.

In Niet Gezond Meer waarschuwt Jet voor de gevaren van een ongezond eetpatroon. Het gevaar bestaat dat mensen doorslaan door de fithype en alle informatie over gezond eten: 'En als je dan perfectionistisch en een beetje onzeker bent, dan is dat ontzettend gevaarlijk'.

Niet Gezond Meer is de eerste documentaire die Jet maakt voor de NTR, vorig jaar presenteerde ze voor RTL 4 het programma Foodmakers.