Jerry Lewis (91) overleden

Jerry Lewis is op 91-jarige leeftijd overleden. Hij stierf zondagochtend in zijn woning in Las Vegas.

In juni werd Jerry Lewis nog opgenomen in het ziekenhuis. Volgens een verklaring zou hij thuis in zijn woning in Las Vegas een natuurlijke dood gestorven zijn. De acteur had eerder onder andere twee hartaanvallen, prostaatkanker en diabetes.

Jerry werd op 16 maart 1926 geboren in een gezin van Joodse komieken. Zijn vader trad op onder de naam Danny Lewis. Al op zijn vijfde trad Jerry zo nu en dan op als zanger. Ook imiteerde en playbackte hij bekende artiesten.

In 1944 trouwde hij met Patti Palmer, een zangeres uit de Jimmy Dorsey Band. Vijf jaar later leerde hij Dean Martin kennen, met wie hij het duo Martin en Lewis vormde. Ze traden op, maar speelden ook in films. In 1956 gingen ze na ruzie uit elkaar. Later ging Jerry ook films regisseren.

Als acteur vierde Lewis vooral in de jaren vijftig grote successen. Als regisseur had hij succes met de film The Nutty Professor uit 1963. In de jaren negentig maakte Eddie Murphy een remake van de komische film.

Na een minder succesvolle periode maakte Lewis begin jaren tachtig een redelijk succesvolle comeback op het witte doek. Dat gebeurde in de film The King of Comedy van Martin Scorsese. Zijn laatste kleine rol speelde hij 2016 in de film The Trust.

Lewis werd alom geprezen als komiek. Niet alleen in de Verenigde Staten maar ook in Frankrijk. Daar werd hij benoemd tot Ridder in het Franse Legioen van Eer en in 2006 werd hij bevorderd tot Commandeur. In 1977 werd hij genomineerd voor de Nobelprijs vanwege zijn vele werkzaamheden voor liefdadige instellingen.

Jerry was sinds 1983 getrouwd met SanDee Pitnick. Samen hebben ze een dochter, Danielle. Uit een eerder huwelijk heeft hij zes zoons, Gary, Ronald, Scott, Christopher, Anthony en Joseph. Joseph overleed in 2009 aan de gevolgen van een overdosis slaapmiddelen.