Iris maakt mysterieus lied voor film STUK!

Zangeres en harpiste Iris Kroes (21) vindt het fantastisch om de titelsong te maken voor de film STUK! van regisseur Steven de Jong (De hel van ’63). 'Steven had op mijn voicemail ingesproken dat hij wat leuks voor me had. Een paar uur later stond mijn naam onder de titelsong', zei de voormalige winnares van The Voice of Holland (2012) stralend op de filmset in het Noord-Friese dorpje Morra.

Iris heeft volledige vrijheid gekregen voor het nummer, met alleen een paar sfeeraanwijzingen. ‘Het lied moet een mysterieuze, Keltische sfeer uitademen.' De thriller, die vanaf eind mei in de bioscoop draait, gaat over een meisje van 18 dat gepest wordt en een dramatische beslissing neemt.

De zangeres heeft inmiddels wat Nederlandse en Engelse tekstfragmenten op papier gezet voor de titelsong. In februari wil ze het nummer af hebben. Ondanks haar creatieve vrijheid, legt ze alles wel voor aan Steven en schrijfster Judith Visser van het boek Stuk, waar de film op gebaseerd is. 'Ik wil natuurlijk wel dat zij achter het nummer staan.'

Strijkkwartet

De Friezin vindt het filmverhaal heel heftig. 'Het gaat over pesten, anorexia, een gijzeling en een moeder die de problemen van haar dochter niet ziet.' Het is volgens de zangeres goed dat er aandacht voor dit soort problematiek is.

De carrière van de jonge Kroes verloopt ondertussen probleemloos. Volgend jaar heeft ze een eigen theatertour op het programma staan, die in januari in Leeuwarden begint. Iris treedt op met een strijkkwartet. Daarnaast speelt haar harp weer een rol. Het repertoire is heel gevarieerd met eigen liedjes en nummers van onder meer Armin van Buuren, Paul Simon en de Eurythmics.

Thús

De voorstelling heeft de Friese naam Thús (thuis) meegekregen. 'Het is geen Friese show. Ik heb de voorstelling zo genoemd omdat ik graag wil dat iedereen zich thuis voelt bij mij.'

Verder werkt de jonge artieste aan een EP. 'Ik heb al drie nummers af, en wil er nog 1 of 2 aan toevoegen.' In januari brengt ze een nieuwe single uit, Never Coming Back. 'Mijn vorige single was in het Fries. Dat was een uitstapje. Dat doe ik vast nog wel een keer, maar het is ook fijn om in het Engels te zingen.' Kroes gaat in 2014 voor een muzikaal topjaar. 'Ik heb er een goed gevoel bij', lacht ze.