prinses Alexia

In beeld: híer gaat prinses Alexia wonen

Prinses Alexia vertrekt voor twee jaar naar het Verenigd Koninkrijk. Zij koos dezelfde school als waar haar vader Willem-Alexander zijn middelbare school afrondde: het United World College in Zuid-Wales, het zoge­heten Atlantic College.

Willem-Alexander ­beleefde daar naar eigen ­zeggen een van de gelukkigste periodes van zijn ­leven, vrijwel anoniem en ver van ouders en pers. ‘Ik vond mezelf niet lastig. En mijn ouders vonden zichzelf niet lastig. Maar elkaar vonden we wel lastig’, zei Willem-Alexander over zijn tijd op kostschool in Wales. Hij wilde weg van huis. Nu stapt zijn dochter Alexia (15) in z’n voetsporen. Per september krijgt ze les in een kasteel tussen studenten uit alle windstreken en milieus. Een per­fecte school voor een toekomstige koningin, maar het is niet de troonopvolgster die naar Wales vertrekt. Amalia’s plannen zijn nog niet duidelijk.

Kosten

De school kost zo’n 100.000 euro voor twee jaar, inclusief kost en inwoning. Een behoor­lijke som geld, waarvoor een beurs kan worden aangevraagd. ’Ouders of verzorgers betalen schoolgeld naar draagkracht en krijgen, waar nodig en mogelijk, een gehele of gedeeltelijke beurs,’ zegt UWC Nederland. De RVD benadrukt in het geval van Alexia dat het haar ouders zijn die voor de kosten opdraaien, niet de belastingbetaler.

Schermafbeelding 2021 03 08 Om 09.49.32
Schermafbeelding 2021 03 08 Om 09.50.05
Schermafbeelding 2021 03 08 Om 09.49.58