×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

In beeld: het leven van Mieke Telkamp

In beeld: het leven van Mieke Telkamp
20.10.2016 -

Mieke Telkamp is in de nacht van woensdag op donderdag overleden op 82-jarige leeftijd. De zangeres was een icoon in Nederland, voornamelijk door het nummer Waarheen, Waarvoor. Dit is een overzicht van haar leven.


Mieke werd op 14 juni 1934 geboren in Oldenzaal. Mieke Telkamp was een pseudoniem van Maria Berendina Johanna Telgenkamp. Voordat ze doorbrak als zangeres werkte ze als stenotypiste in Hengelo en was ze lid van een plaatselijk cabaretgezelschap. haar radiodebuut kwam op 14 december 1952 bij de AVRO. Daar maakte ze zoveel indruk dat ze de volgende dag haar eerste platencontract tekent. 

Haar eerste stap in de professionele muziekwereld wa als onderdeel van The Swinging Nightingales. In 1953 was ze voor het eerste op televisie te zien. In dat jaar verhuisde Mieke ook naar Hilversum. Een jaar later kwam haar eerste single uit, getiteld Here In My Heart. 

In haar leven scoorde Mieke verschillende hits. Tot 1962 bereikten haar platen veel mensen en werd ze grijsgedraaid. Waaronder het nummer Whispering Hope dat ze smaen met Yvonne Oostveen zong. In 1957 won ze al een belangrijke muziekprijs, de Gouden Gondel, tijdens het Festival van Venetië. 

Ook in Duitsland had Mieke veel succes. Haar grootste hit in Duitsland is Prego, Prego Gondoliere. Ze was de eerste zangeres uit Nederland die na de Tweede Wereldoorlog weer in het Duits zong. 

Maar voordat haar Duitse liederen de grens overgingen, voordat Prego, Prego Gondoliere dus een hitwerd bij onze oosterburen, verscheen haar eerste duitse titel Morgen Komm' Ich Wieder uit 1953 alleen in Nederland. Het werd een groot succes. 

Maar eind jaren 60 kreeg de zangeres het advies van haar dokter om het rustiger aan te doen. Ze trok zich terug uit de showbizz. Begin jaren 70 wilde Mieke toch weer zingen en dat gebeurde. Maar niet meer met optredens. Ze zong alleen in studio's. In 1971 kreeg ze haar eerste gouden plaat, voor de hit Waarheen, Waarvoor. Het lied werd geschreven door Karel Hille op de melodie van Amazing Grace. 

In 1973 stond Mieke voor het laatst in de Top 40, met het lied Sierre Madre Del Sur. Daarna kwamen er geen nieuwe hits, maar Mieke was wel regelmatig te zien op televisie en te horen op de radio. Ze was panellid bij de Wie-Kent-Kwis en had een eigen rubriek in Weekblad Weekend. 

Samen met haar man Gerard Zuur en hun poedel Brandy woonde de zangeres nog steeds in Hilversum. Optreden had ze geen zin meer in. 'Ik voel er niets voor mijn koffertje te pakken en op reis te gaan. Moet mijn man dan 's avonds zijn eigen potje opwarmen?', zei ze in een interview met Paul van Beckum in 1976. 

In 1978 was Mieke de eerste persoon uit de showbusiness die de titel Ridder in de Orde van Oranje-Nassau kreeg. 


Foto: Reni van Maren
Tot 1984 presenteerde de voormalig zangeres regelmatig bij gala's en bedrijfsfeesten. Maar in dat jaar sloeg het noodlot toe en overleed haar man. Mieke trok zich terug uit de publiciteit. 

17 jaar na het overlijden van haar man was er weer volop aandacht voor haar muziek. Toen verscheen het verzamelalbum Tulpen Aus Amsterdam met Duitstalige liedjes uit de jaren 50. Daarop stonden ook 5 nog nooit eerder uitgebrachte nummers. 

Toch nam Mieke Telkamp in 2008 echt afscheid van het publiek door nog een keer het podium op te gaan. Bij MAX Proms op 13 december kreeg ze de Diamanten Awards voor Waarheen, Waarvoor waarvan meer dan 1 miljoen exemplaren waren verkocht. 

Uit handen van goede vriendin Anneke Grönloh ontving Mieke op 10 maart 2011 nog een gouden DVD voor Alles Voor Jou. Daarop staan 40 liedjes met beeldregistraties uit de periode 1959-1989. Bij Tijd Voor Max gaf zij op diezelfde dag een laatste, exclusief interview en nam officieel afscheid van het publiek. 
Foto: Screenshot Tijd Voor Max

Foto: Reni van Maren

Sinds het interview bij Tijd Voor Max leefde de zangeres teruggetrokken in haar huis in Zeist. Daar overleed zij ook in de nacht van woensdag 19 op donderdag 20 oktober 2016. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt.