Loes Luca

Het verdriet van Loes Luca: ‘Mijn moeders Alzheimer werd steeds erger’

Jarenlang was Loes Luca mantelzorger voor haar moeder Ina. Tot het op een gegeven moment niet meer ging...

Jarenlang kon Loes Luca alleen maar kleine acteerklusjes aannemen. Ze is namelijk al zo’n vijf jaar mantelzorger van haar inmiddels 85-jarige moeder Ina. ‘Ik was in die tijd dagelijks bij haar. Dat deed ik met liefde, hoor. Maar uiteindelijk werd het te zwaar’, vertelt de 66-jarige actrice in Margriet. ‘Haar Alzheimer werd steeds erger, het was thuis eigenlijk niet meer te doen.’ Loes’ moeder viel geregeld en kon niet meer zelf koken. ‘Ze bleef maar boodschappen doen’, herinnert Loes zich. ‘Op die manier kocht ze op gegeven moment haar 47ste pakje pastasaus.’

Uiteindelijk werd er een verzorgingstehuis voor Ina gevonden. ‘Het ziet er helemaal niet uit als een bejaardentehuis. Het is een oud klooster met een prachtige tuin’, aldus Loes. Haar moeder zit daar goed, maar Loes’ hart breekt iedere keer weer wanneer ze vraagt wanneer ze weer naar huis mag. ‘Ze voelt dat ze niet meer is waar ze moet zijn.’ Doordat haar moeder nu in een verzorgingstehuis zit, kon Loes eindelijk weer eens ja zeggen tegen een grote acteerklus. Dat werd de hoofdrol in de speciaal voor haar geschreven film Mi Vida, over een kapster die voor een taalcursus naar Spanje gaat en daar wordt geconfronteerd met haar dromen en verlangens.

De opnamen van de film vonden plaats in het Spaanse Cádiz. ‘Dat had natuurlijk nooit gekund als ik nog mantelzorger was geweest. Nu kon ik, net als mijn personage Lou Welter in de film, even alles achter me laten. Even geen gezeur aan je hoofd. Van de rugzak die je meesleept in het leven. Want ik vind het zwaar hoor, om de teloorgang van de ouderdom mee te maken’, aldus Loes. Toch is haar moeder ook dan steeds in haar gedachten.

Lees ook:

Expeditie Robinson kostte Hugo Kennis bijna zijn huwelijk

André Hazes heeft zijn pijlen alweer gericht op volgende vrouw

Samantha Steenwijk: ‘Ik moet hard voor mijn relatie vechten’