Henkjan Smits ‘niet ziek’

De schok was groot toen er prostaatkanker bij hem werd geconstateerd. Maar Henkjan Smits is naar eigen zeggen niet ziek. "Ik heb alleen een tumor."

Natuurlijk zit de schrik er goed in. "Ik ben het type dat ieder jaar een soort planning maakt van te gebeuren dingen. Vanzelfsprekend stond dit er niet in. Nadat mijn gezin en ik de eerste schok te boven waren, besloten we er samen voor te vechten. Gelukkig is bij ons het glas altijd half vol. Zelfs nu ik met kanker word geconfronteerd. Want ik ga er vanuit dat we dit gaan redden."

Smits baalt wel een beetje van de ruchtbaarheid die er aan gegeven is. "Eigenlijk had ik het 't liefste allemaal stil gehouden. Het is echt niet mijn keuze geweest om dit bericht wereldkundig te maken. Maar je wordt gespot op de afdeling urologie en binnen de kortste keren weet iedereen dat je prostaatkanker hebt. Zo gaat het nu eenmaal."

Het thuisfront gaat er zo goed en kwaad mee om als het kan. "Natuurlijk zijn mijn dochters Floor van veertien en Valérie van elf enorm geschrokken. Valérie barstte in snikken uit. Maar na die flinke huilbui ging ze heerlijk op haar kamertje zitten om te zingen en te dansen. Dat doet ze graag. Die flexibiliteit van kinderen vind ik prachtig om te zien. Blijkbaar kunnen ze echt een knop omzetten."