Heleen van Royen: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord toen ik 13 was’

In een interview met het blad Knack vertelt Heleen van Royen iets over haar verleden. Waarom zij bijvoorbeeld nu zo rebels is en anders dan de meeste andere vrouwen van haar leeftijd.

 ’Een vrouw moet op haar eigen benen staan’ vind de schrijfster van onder meer de Gelukkige Huisvrouw.’Een man die werkt en je onderhoudt is fijn, maar wat als het misgaat? Dan heb je niks. Thuis zaten we vaak krap bij kas. Mijn vader pleegde zelfmoord toen ik dertien was, waardoor mijn moeder, mijn zussen en ik er plotseling alleen voor stonden. Kom mij dus niet vertellen dat geld niet belangrijk is’.

Op de vraag waarom ze zichzelf altijd zo verzet, antwoordt ze: ’Na de dood van mijn vader ging ik in het verzet. Ik weigerde om naar zijn begrafenis te gaan en deed alsof er niets gebeurd was. Die strategie werkte fantastisch. Tot ik aan mijn eerste boek begon en me spontaan in hem ging verdiepen. Bovendien heb ik zelf ondertussen twee psychoses gehad. Zijn zelfdoding helemaal verwerken lijkt me moeilijk. Daarvoor heeft zo’n drama een veel te grote impact op je leven en omgeving.’ Dat Heleen na de scheiding van haar man Ton geen vaste relatie meer wil, is omdat ze niet gelooft in de ideale relatie. ’Voor mij en mijn ex-man werkte een open huwelijk het best, daar heb ik nooit geheimzinnig of hypocriet over gedaan’. Ze ziet zichzelf eerder als een vrouwelijke Hugh Hefner van Nederland.Op dit moment gaat Heleen niet alleen door het leven, maar heeft ze het erg leuk met Bart Meeldijk die ze als haar toyboy ziet.

Heleen heeft twee kinderen en woont sinds 2005 in Portugal.