Margôt Ros

Heftig: Toren C-ster Margôt Ros leefde twee jaar in een hel

Een avond in het DeLaMar Theater zette het leven van Toren C-ster Margôt Ros volkomen op z’n kop. Ze rende er in het donker tegen een stalen balk aan. De doorgaans zo positief ingestelde actrice kwam daarna in een poel van ellende terecht...

In eerste instantie dacht Margôt Ros dat er niet zoveel aan de hand was toen ze in het donker tegen een stalen balk oprende tijdens een voorstelling die ze met haar Toren C-collega Maike Meijer en cabaretiers Martin van Waardenberg en Wilfried de Jong in het DeLaMar Theater in Amsterdam gaf. Ze voelde zich daarna wat wiebelig, maar speelde de voorstelling gewoon uit. De 54-jarige actrice bleek naderhand echter PCS te hebben, post commotioneel syndroom.

Klachten

Door de klap waren er minuscule bloedingen in haar brein ontstaan. Dat had tot gevolg dat onderlinge verbindingen tussen hersencellen verbroken werden, waardoor het niet meer lukte om informatie op een goede manier te verwerken. Daardoor liep Margôt op een gegeven moment vast. Tijdens de voorstelling merkte ze al dat bijvoorbeeld de muziek veel harder dan eerder klonk en de zilverkleurige vloer deed ineens flink pijn aan haar ogen. Die klachten werden steeds erger, met name toen de voorstellingen voorbij waren en Margôt samen met haar vriend Jeroen Kleijne besloot lekker op vakantie te gaan: ‘De pijn werd heftiger en ik kon steeds slechter tegen licht en geluid.’

Somberheid

Margôt’s wereldje werd steeds kleiner. Behalve haar kinderen en haar vriend zag ze niemand meer. Zelfs bellen en appen kostte haar veel energie. Ze kon ook weinig hebben, zo was het brommen van de waterkoker al genoeg om de actrice van slag te brengen. De doorgaans optimistische actrice zakte langzaam weg in somberheid. Het leven met alle klachten putte haar zo uit, dat ze het soms helemaal zat was. ‘Een keer ben ik de deur uitgerend om de gracht in te springen. Dat hoofd moest stoppen.’ Gelukkig was Jeroen er om haar tegen te houden.

Eigen boek

Inmiddels gaat het weer beter met Margôt, maar in het begin wilde ze niet geloven dat herstel zo’n twee jaar zou gaan duren. Verhalen over slapeloosheid leken haar bijvoorbeeld erg overdreven. ‘Nou, mooi wel. Ik heb een jaar lang niet kunnen slapen.’ In die twee jaar kwam de actrice er achter dat er nauwelijks info over PCS te vinden is. Vandaar dat ze samen met haar vriend besloot haar verhaal op papier te zetten. Dat werd het boek Hersenschorsing, waarin ze openhartig over haar revalidatie vertelt, met de humor die we zo van haar kennen uit Toren C.

Liever niet de deur uit? Lees de nieuwste editie van Weekend op je smartphone, tablet of computer en blijf op de hoogte van alle showbizznieuwtjes! 

Lees ook:

Teun Föhn ziet grootse plannen in duigen vallen

Rolf Sanchez: ‘De waarheid over relatie met OG3NE-zangeres’

Tino Martin afgebrand door ‘vals’ televisieoptreden: ‘Dit doet pijn aan mijn oren’