GTST viert 6000ste aflevering

Op vrijdag wordt alweer de 6000e aflevering van Goede Tijden, Slechte Tijden uitgezonden. Deze mijlpaal van de langstlopende Nederlandse soap wordt gevierd met een minifilm van een uur die zich afspeelt in Lapland.

GTST, dat draait om de bewoners van de fictieve plaats Meerdijk, is sinds 1 oktober 1990 te zien op RTL4. Waar de eerste twee seizoen werden gebaseerd op de Australische soap The Restless Years, werd dit later losgelaten en werd er een origineel scenario geschreven.

Zoals het een soap betaamt, kent ook Goede Tijden, Slechte Tijden vele intense verhaallijnen, plottwists en spannende cliffhangers. Waar de cast in de afgelopen jaren vele veranderingen heeft doorgemaakt, zijn er ook een paar vaste gezichten. Zo is Jette van der Meij al sinds het begin in 1990 te zien als Laura. Caroline de Bruijn kruipt al sinds 1992 in de huid van Janine. Haar grote liefde Erik Vogel – zowel op tv als in het echt – maakt sinds 1996 de straten van Meerdijk onveilig als slechterik Ludo.

De soap betekende de doorbraak van vele, daarvoor onbekende, gezichten. Zo hadden onder anderen Katja Schuurman, Reinout Oerlemans, Antonie Kamerling, Georgina Verbaan, Jan Kooijman en Lieke van Lexmond ooit een rol in GTST.

De soap is, ondanks een paar kijkcijferdips, de best bekeken Nederlandse soapserie. Gemiddeld trekken de perikelen van de Meerdijkers dagelijks rond de miljoen kijkers. Een kijkcijferrecord haalde de soap in 2003. Toen zagen ruim 2,7 miljoen soapfans hoe het personage Simon Dekker werd neergeschoten.

Het huidige 29e seizoen weet ook dagelijks rond de miljoen mensen te boeien. Voor de start van de reeks, op 3 september vorig jaar, bleven ruim 1,1 miljoen mensen thuis. Of de speciale 6000e aflevering extra kijkers gaat opleveren, moet nog blijken.

De minifilm is in ieder geval wel anders dan een reguliere aflevering van GTST. Waar de kijkers de soapsterren normaal zien op vaste stekken als Café De Koning, Hotel De Rozenboom en in de huiskamers van Meerdijk speelt de film zich af op bijzondere locaties.

Het plot van de korte film, die om 20.00 uur wordt uitgezonden op RTL4, draait om een vrijgezellenfeest in Lapland. Al snel leidt een ontmoeting met een bijzondere vrouw, het debuut van Sarah Chronis, tot een helse zoektocht in de sneeuw. Voor kijkers die niet bekend zijn met GTST is de film ook te volgen.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen