Grote kans op reünie The Kinks

De kans op een reünie van de Britse rockgroep The Kinks is groter dan ooit, blijkt uit interviews met de drie nog levende leden van de band die deze week gepubliceerd worden in het februari-nummer van het muziekblad Uncut. In 2014 is het een halve eeuw geleden dat The Kinks werden opgericht en alle betrokkenen lijken zich te realiseren dat dat het perfecte moment is om weer bij elkaar te komen.

Sinds het uiteengaan van de groep halverwege de jaren negentig waren het altijd de spanningen tussen de broers Davies – zanger Ray en gitarist Dave – die een hereniging belemmerden. “Ik heb tegen Ray gezegd dat het doodzonde zou zijn als we het nu niet nog eens proberen,” aldus Dave Davies in het blad. “We zijn nog steeds gek op elkaar en ik denk dat het toneelstuk nu wel lang genoeg heeft geduurd", voegt hij er aan toe, zinspelend op het kat- en muisspel tussen de twee broers gedurende de afgelopen decennia. Dave zei enkele jaren geleden dat hij het precies één uur met zijn oudere broer Ray kon uithouden en dat dat te kort was voor een concert.

Ray Davies op zijn beurt heeft jarenlang gezegd dat hij best weer met The Kinks wilde spelen, maar dat Dave geestelijk te labiel was en het niet aan zou kunnen. Nu is echter ook de zanger een stuk positiever: “De kans dat het gaat gebeuren is op dit moment groter dan ooit.”

Het derde originele Kinkslid, drummer Mick Avery, die de groep in 1984 verliet ziet een reünie ook zitten. “We moeten het nu doen, want de mogelijkheden nemen met de dag af,” zegt hij, doelend op de leeftijd van de bandleden. Ray Davies en hijzelf worden binnenkort 70, Dave volgende maand 67. Originele Kinksbassist Pete Quaife overleed in 2010.

De broers zijn het er ook over eens dat áls The Kinks weer bij elkaar komen, het muzikaal ook in orde moet zijn. “Ik wil de nalatenschap van The Kinks niet vernacheld laten worden door twee wrakkige oude mannen die het alleen maar voor het geld doen,” aldus Dave Davies.

The Kinks scoorden vooral in de jaren zestig een groot aantal hits. Ook in ons land haalde de groep diverse keren de eerste plaats van de hitlijst met Dedicated Follower of Fashion, Sunny Afternoon en Waterloo Sunset. Hun allergrootste hit was echter Lola, dat zowel in 1970 als tien jaar later – in een live-versie – de nummer één positie bereikte en ook voor een Amerikaanse doorbraak zorgde. Vanaf de tweede helft van de jaren tachtig nam het succes af en na het album Phobia uit 1993 richtten beide broers zich op een solocarrière. Daarin was Ray Davies succesvoller dan zijn broer Dave.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen