×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Grafisch vormgever Anthon Beeke (78) overleden

25.09.2018 -

Grafisch vormgever Anthon Beeke is dinsdagmiddag in zijn woonplaats Amsterdam op 78-jarige leeftijd overleden. Hij stierf aan de gevolgen van een herseninfarct. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt.


Beeke werd onder meer bekend om zijn spraakmakende en uitgesproken affiches voor Zuidelijk Toneel Globe, Toneelgroep Amsterdam, Holland Festival, de Theatercompagnie en de Kunstrai. Hij richtte ook musea in, maakte tentoonstellingen, boeken, tijdschriften, huisstijlen, logo’s, postzegels, catalogi, tv-commercials, verpakkingen, kinderspellen en reclamecampagnes.

Beeke leerde zichzelf het vak als ontwerper omdat de avondopleiding aan de kunstnijverheidschool (de huidige Rietveldacademie) niet te combineren was met zijn werk als slagersjongen. Vanaf 1976 was hij adjunct-directeur bij Total Design Amsterdam en werkte hij samen met belangrijke Nederlandse ontwerpers als Wim Crouwel, Ben Bos, Jurriaan Schrofer en Paul Mijksenaar. Beekes losse en intuïtieve stijl staat in contrast met het functionele en modernistische werk van zijn collega-ontwerpers.

Rauwe erotiek

In 1981 ging hij zelfstandig verder en werkte met verschillende ontwerpers samen in zijn studio. Spraakmakend zijn vooral de theateraffiches die hij ontwierp voor Toneelgroep Amsterdam, met afbeeldingen die vaak gekenmerkt werden door een rauwe erotiek.

Beeke heeft daarnaast de afdeling Mens en Communicatie opgericht voor de Design Academy Eindhoven, waar hij generaties studenten heeft opgeleid. De grafisch ontwerper is docent geweest aan verschillende academies in binnen- en buitenland en heeft lezingen over de hele wereld gegeven.

Veel van zijn ontwerpen zijn bekroond. Hij ontving onder meer de H.N. Werkmanprijs (de huidige Amsterdamprijs voor de Kunst), de Grafische Cultuurprijs en de Frans Banninck Cocq Penning van de gemeente Amsterdam.