Gerrie van der Klei (70) doet niet aan pensioen

Gerrie van der Klei vindt het heerlijk het toneel te delen met jonge mensen. In de voorstelling Spelen met Klei leert de zeventigjarige theatervedette ze de fijne kneepjes van het vak. Door te werken met de jonge generatie blijft ze naar eigen zeggen bij de tijd.

Noem het een autobiografische voorstelling of een personalityshow. Zelf omschrijft Gerrie de reeks van tien voorstellingen in M-Lab als een soloshow waarin ze de jonge en leergierige acteurs Jeske van de Staak en Yoran de Bont meeneemt naar haar verleden.

"Oud en nieuw komt voorbij", vertelt Gerrie van der Klei, die samen met Frans Mulder de verhaallijn baseerde op haar eigen leven en carrière. Ze vertelt en zingt over de tijd in de jaren zeventig, toen ze samen met haar zus Dorine het duo de Sissies vormde. Ook maakte ze als zangeres met de Boy Edgar’s Big Band een tournee door de Verenigde Staten.

"Het verhaal van de voorstelling heeft betrekking op mijn leven. Ik probeer de jongeren wat te leren en we zingen samen mijn liedjes van vroeger, waarbij mijn leeftijd een beetje op de hak wordt genomen. En af en toe ga ik een beetje de diepte in, een kinderbadje diep", vat Van der Klei de voorstelling samen.

De theatervedette speelde met Purper en had rollen in musicals als Foxtrot, 42nd Street, My Fair Lady, La Cage Aux Folles en Annie. "We hadden dus genoeg te kiezen. Maandenlang zaten Frans en ik aan de keukentafel materiaal te kiezen en te schrijven. Ik heb zelf de monologen geschreven en meegeholpen aan de sketch. Dat vind ik heerlijk, om creatief bezig te zijn."

"’Het is leuk om eigen hoogtepunten terug te halen. Maar ik ben niet zo van de nostalgie. Er zitten daarom ook nieuwe liedjes in van Frans Mulder. Het is vooral een voorstelling voor jonge mensen. Hun eerste reacties zijn positief, ze vinden het enig, die genieten ervan.”

Van der Klei waakt ervoor dat ze zich op haar leeftijd overbelast. "Ik sta anderhalf uur op het toneel, dat moet je niet zeven avonden per week doen. Voor mijn oudere stem is het vrij zwaar. Vier keer per week is net mooi, om mijn stem en energie te kunnen sparen."

Door zich te omringen met jong talent merkt de actrice dat het theatervak voortdurend verandert. Ze ziet veel werkloosheid bij de jonge generatie acteurs. “Er zijn veel afgestudeerde theateracteurs, dansers en muzikanten, terwijl de budgetten van theaters en producenten kleiner worden. Je kon tijdens de crisis op je klompen aanvoelen dat de vraag niet aansloot op het studentenaanbod van de theateropleidingen. Ik vind het wel heel naar dat er veel jonge mensen zonder werk zitten. Ik ben daarom blij dat ik niet zo vreselijk jong meer ben.”

De actrice doet niet aan pensioen. Komend najaar staat ze samen met Sandra Reemer en Frans Mulder op de planken met het theaterconcert Lang zullen we leven.

Spelen met Klei is te zien vanaf 22 juni tot en met 1 juli.