Geen extra festiviteiten rond troonswisseling

Brussel organiseert geen extra activiteiten nu de nationale feestdag en de troonswisseling op 21 juli samenvallen. Tijdgebrek is een van de voornaamste redenen hiervoor. Maar dat betekent niet dat het een saaie boel is in de hoofdstad. Met een bal, een openluchtrestaurant en een groots vuurwerk moet het vooral een volksfeest worden.

Dat bleek na een persconferentie van de stad Brussel vrijdag. Er komen geen grote schermen in de stad te staan om alles rond de troonswisseling te volgen.

De festiviteiten beginnen in Brussel op de vooravond van de nationale feestdag. Op het Vossenplein zal hier het Bal National worden gehouden. Ter ere van het 10 jaar koningschap van Albert II werd dit volksfeest voor het eerst gehouden in 2003. Albert feestte toen mee en ook nu weet de Brusselse burgemeester Freddy Thielemans dat de koning zal komen. ''Maar waarschijnlijk nu ook zijn hele familie.'' Er zal een hommage aan Albert worden gebracht.

Op zondag 21 juli is het Vossenplein het toneel van smulpapen. Het plein wordt volgezet met lange tafels waar mosselen en friet wordt gegeten. Als de smaakpapillen voldoende gestimuleerd zijn, trekt iedereen naar het vuurwerk dat elk jaar de nationale feestdag afsluit. In de middag wordt ook het gebruikelijk defilé gehouden.

Thielemans verwacht dat er dit jaar wel meer mensen dan normaliter naar Brussel komen. Hij vermoedt dat circa 300.000 mensen zondag Brussel aandoen. Of er meer mankracht nodig is dan de 600 politiemensen die gewoonlijk worden ingezet, is nog niet bekend.