Friso overlijdt plots aan complicaties

Het overlijden van prins Friso maandagmiddag kwam toch nog onverwachts. Die conclusie trekken kenners uit het feit dat koning Willem-Alexander en zijn gezin moeten terugkomen van hun vakantie in Griekenland, prins Jaime de Bourbon de Parme maandag zijn huwelijk aankondigde en prinses Mabel 's ochtends nog haar Twittervolgers bedankte voor de verjaardagsfelicitaties. Mabel werd zondag 45 jaar.

De 44-jarige prins overleed aan complicaties als gevolg van de hersenbeschading die was veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn ski-ongeval op 17 februari 2012 in het Oostenrijkse Lech. Na behandeling in het ziekenhuis in Innsbruck werd Friso begin maart vorig jaar overgebracht naar het Wellington-ziekenhuis in zijn woonplaats Londen. Sinds november vertoonde hij tekenen van zeer gering bewustzijn. Vorige maand werd hij overgebracht naar Huis ten Bosch.

Het is nog niet duidelijk of de prins volgens traditie zal worden bijgezet in de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft daar nog geen mededelingen over gedaan. Friso was door zijn huwelijk met Mabel Wisse Smit in 2004 geen lid meer van het Koninklijk Huis, maar nog wel van de koninklijke familie. De kerk en de grafkelder worden momenteel gerestaureerd. Mogelijk is de Oude Kerk een alternatief.

Voor premier Mark Rutte kwam het overlijden ,,als een schok''. Ook hij komt eerder terug van vakantie. ,,Voor prinses Mabel en hun dochters moet het nauwelijks te bevatten zijn dat zij nu definitief verder moeten zonder hun man en vader.''

Jim Wolfensohn, voorzitter en topman van Wolfensohn Fund Management, waar prins Friso heeft gewerkt, prijst diens moed om zelfstandig te denken. Ook ,,belichaamde hij een sterk gevoel van rechtvaardigheid en had hij integriteit hoog in het vaandel staan". Friso's laatste werkgever Urenco prijst Friso's ,,onschatbare waarde'' voor de uraniumfabrikant.

Friso's goede Australische vriend Adam Anders was enkele dagen voor het ongeluk nog gaan skiën met Friso. ,,Een heerlijke dag", blikt Anders terug. ,,We hebben het gehad over de kinderen, over de toekomst en de vele grote plannen die Friso had.'' Econoom en hoogleraar Victor Halberstadt, die veel contact met Friso had, beschrijft de prins als een begaafde, slimme en erudiete man op uiteenlopende gebieden.

Nog geen half uur na de bekendmaking van het overlijden werd het eerste condoleanceregister geopend op Condoleance.nl. Later op de middag openden ook Koninklijkhuis.nl en de gemeente Baarn een register. Het overlijden van prins Friso leidde tot extra nieuwsuitzendingen op televisie. Friso was urenlang wereldwijd 'trending topic' op Twitter.

De publieke belangstelling bij de toegangspoort van Huis ten Bosch in Den Haag was maandag aan het begin van de avond nog klein. Vanaf de weg was te zien dat prinses Mabel in de tuin liep. Aan het begin van de avond vertrok zij uit het paleis.