×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Frank Masmeijer gaat Belgische cel in

Frank Masmeijer gaat Belgische cel in
13.11.2018 -

Voormalig tv-presentator Frank Masmeijer (57) mag worden overgeleverd aan België. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald. De Belgische autoriteiten verdenken Masmeijer van betrokkenheid bij de smokkel van 467 kilo cocaïne via de Antwerpse haven. Direct na de uitspraak werd Masmeijer afgevoerd naar een cel in het Amsterdamse gerechtsgebouw.


Masmeijer heeft zich tegen overlevering verzet, maar volgens de rechtbank voldoet het Belgische verzoek aan de formele vereisten. De rechtbank in Antwerpen veroordeelde Masmeijer vorig jaar tot acht jaar cel en een boete van 48.000 euro. Masmeijer was destijds op vrije voeten en niet aanwezig bij de uitspraak. Op 16 november begint de zaak in hoger beroep bij het Antwerpse hof.

In de overleveringsprocedure heeft Masmeijer betoogd dat hij in Antwerpen geen eerlijk proces heeft gehad en dat hij onschuldig is. De rechtbank verwierp alle verweren. De rechter gaf daarbij aan dat zij alleen de toelaatbaarheid van de overlevering toetst, niet de inhoud van de Belgische strafzaak.

Onmenselijk

Masmeijer zal naar verwachting op korte termijn aan België worden overgedragen. Tijdens de zitting in de overleveringsprocedure, vorige week, heeft hij uitvoerig uiteengezet dat het eerdere verblijf in een Belgisch huis van bewaring hem zwaar is gevallen. Hij noemde de omstandigheden 'onmenselijk'.

De Belgen hebben Masmeijer de garantie gegeven dat hij zijn straf, als deze ook in hoger beroep wordt opgelegd, in Nederland mag uitzitten.